Cüneyt Arkın son yolculuğuna uğurlandı

Usta sanatçı Cüneyt Arkın, Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı. Törene Arkın’ın eşi Betül Cüreklibatır, oğulları Murat Arkın, Kaan Cüreklibatır, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ediz Hun, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Beşiktaş Jimnastik Kulübü Başkanı Ahmet Nur Çebi, sanatçılar ile yakınları katıldı.

Evinde rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan ve yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybeden Türk Sineması’nın usta ismi Cüneyt Arkın için, Atatürk Kültür Merkezi’nde tören düzenlendi.

Edinilen bilgilere göre; Cüneyt Arkın’ın cenazesi eşi Betül Cüreklibatır, oğulları Murat Arkın, Kaan Cüreklibatır ve yakınları tarafından Zincirlikuyu Gasilhanesi’nden alındı. Arkın’ın Türk bayrağına sarılı tabutu, cenaze aracına kondu. Gözyaşlarını tutamayan Murat Arkın babasının tabutunu sevdi. Arkın’ın cenazesi motosikletli eskortlar eşliğinde Atatürk Kültür Merkezi’ne götürüldü.

Cüneyt Arkın’ın eşi Betül Arkın, naaşı Atatürk Kültür Merkezi’ndeki törene girerken yaptığı açıklamada, “Gitti, dünyayı kurtardı. Kendini kurtaramadı maalesef. Evinde ölmek isterdi. Evinde öldü.” dedi.

Arkın’ın cenazesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi tören taburu tarafından alınarak, AKM içindeki sahneye taşındı. Cüneyt Arkın’ın naaşı törene dakikalar kala AKM sahnesine getirildi. 85 yaşında aramızdan ayrılan efsane jön için ilk tören Atatürk Kültür Merkezi’nde yapıldı. Tören, Cüneyt Arkın’ın unutulmaz filmlerinden kesitlerin yer aldığı sunum ile başladı. Arkın, dakikalarca ayakta alkışlandı. 

Törene Arkın’ın eşi Betül Cüreklibatır, oğulları Murat Arkın, Kaan Cüreklibatır, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ediz Hun, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Beşiktaş Jimnastik Kulübü Başkanı Ahmet Nur Çebi, sanatçılar ile yakınları katıldı.

Cüneyt Arkın’ın oğulları babalarını duygu dolu sözlerle anlattılar. 

EDİZ HUN: “BEDENİMDEN BİR PARÇA KOPMUŞ GİBİ HİSSEDİYORUM” 

AKM’deki törende konuşan ünlü aktör Ediz Hun, “Dünyada birçok aktör çok başarılıydı, çok önemli filmler yaptı, müthiş filmlerdi ama Cüneyt’teki kabiliyet, önsezi ve kabiliyet onlarda yoktu. Ben adeta bedenimden bir parça kopmuş gibi hissediyorum. Olağanüstü bir insandı, emsalsizdi. Tarihin yapraklarında Cüneyt Arkın ismi altın harflerle yazılacaktır Aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.

YILMAZ BÜYÜKERŞEN: “BÜYÜK BİR AÇI İÇİNDEYİZ” 

Çocukluk arkadaşı Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen “Bugün hepimiz büyük bir acı içerisindeyiz. Gençlik yıllarımızın, üniversite çağına kadarki yıllarımızı bir arada geçirdiğimiz günler film şeridi gibi geçiyor. Doktorluktan vazgeçerek sinema dünyasına girmiş bir arkadaşımdı. Fahrettin yalnızca iyi bir oyuncu değil, çok yetenekli bir edebiyatçıydı. Dönemin edebiyat dergilerinde yazıları çıkardı. Sinemaya geçmeseydi Türkiye’nin en büyük çocuk hastanesini yapma hayali vardı. Bir büyük özelliği daha vardı. Katıksız bir Atatürkçü’ydü, cumhuriyetçiydi, halkçıydı. Huzurunda sevgi ve saygıyla eğiliyorum” diye konuştu.

OĞLU KAAN: ONUNKİ ÖLÜMLE GELEN BİR ÖLÜMSÜZLÜK

Arkının oğlu Kaan Polat Cüreklibatır ise, “Onunki ölüm değil, ölümle gelen bir ölümsüzlük. Hayatı çok zor yaşamış ama dolu dolu… Hafızalara kazınan filmleriyle büyüdük. En önemlisi de vatanı ve milletine olan sevgisini birleştirerek yapmasıyla oldu. Anneme hep şöyle derdi. ‘Betül, sen dünyaya yetecek kocaman merhametsin.’ Muratla satranç oynardı, ‘beni yine yendin oğlum’ derdi. Bana gelince ‘ne güzel gözlerin var dünyaya mavi mavi gülümsüyorsun’ derdi. En önemlisi iyi insanların hep kazandığını, kötülerin bir şekilde kaybettiğini öğrendim. Son kitabını, yazılarını bana yazdırmıştı. Bütün ruhunun bana geçtiğini hissediyorum. Orda da şöyle diyordu. ‘Hayatı yaşamak cesaret ister’ aslında kitabın özetiydi. Orada yaşama cesaretinin ta kendisiydi o. Bizim yapmamız gereken bundan sonra onun anısını yaşatmak, gençlere de eserlerini tanıtmak boynumuzun borcu olsun” ifadelerini kullandı.

OĞLU MURAT ARKIN: BAKTIĞIM HER YERDE O VAR

Cüneyt Arkının oğlu Murat Arkın, “Bizim ailemiz sandığımızdan çok daha büyük çok daha güzelmiş. O hayatında hep milletim dedi, halkım dedi, vatanım dedi. O şimdi cennete gitti biliyorum ama işte böyle adamlar cenneti bile vatan yapacak adamlar. Benim için konuşmak çok güç. Baktığım her yerde o var, biz her şeyi ondan öğrendik. Satrançta yaptığım her hamlede o var, attığım her adımda o var, muhabbet ettiğim her insanın gözünde o var, başım belaya girdiğinde yine o var. Gelen mesajlardan şunu gördüm ve gurur duydum. Dini, dili, ırkı, mezhebi, rengi, politik görüşü ne olursa olsun tüm insanlarımızın üzerinde anlaştığı, uzlaştığı birleştirici bir unsur olmuş Cüneyt Arkın, ne mutlu böyle değerimiz olduğu için. Ağlamayın be, böyle insanlara ağıt değil destan yaraşır” dedi.

BETÜL ARKIN: GİTTİ DUNYAYI KURTARDI, KENDİNİ KURTARAMADI

Eşi Betül Arkın, “Ben bu kadar çok sevildiğini gerçekten bilmiyordum. Gitti, dünyayı kurtardı. Kendini kurtaramadı maalesef. Evinde ölmek isterdi. Evinde öldü” dedi.

İSTANBUL VALİSİ ALİ YERLİKAYA

“Merhum Cüneyt Arkın benim de ilk gençlik yıllarımın karamanıydı. O güçsüzlerin yanındaki güçtü. O kötünün karşısındaki iyidi. Malkoçoğlu’ydu, Kara Murat’tı, Battal Gazi’ydi, Öğretmen Kemal’di, hem doktor Fahrettin Cüreklibatır, hem Cüneyt Arkın olarak yüreğimizdeki vatan ve millet sevilsini iyilik ve dürüstlüğün beyaz perdedeki temsilcisiydi. Bakışı çok güzedi. Şahin bakışlı diyoruz biz ona daha çok. 58 yıl önce Gurbet Kuşları’yla adım attığı sinemadan ebediyete uçtu. Kaleme aldığı kitabında ‘benim kahramanım Türk halkı’ diyordu. Şimdi milyonlar onu gözyaşlarıyla uğurluyor. Konya’dan babamı aradım. ‘Başta ailesi olmak üzere bütün sevenlerine, sinemadaki bütün dostlarına başsağlığımı iletirsen mutlu olurum’ dedi. Babamın beni ilk sinemaya götürdüğü günü hatırlıyorum. O zaman aileler yaz kış sinemaya gider, filmleri izler, onun izlerini günlerce anlatırlardı. Düşünün bir kere babamın kahramanı, benim kahramanım, evlatımın da kahramanı…  3 kuşağın kahramanı oldu. Kolay değil bu izi bırakabilmek. Gönüllerde bu algıyı oluşturabilmek. Gönülden dua ediyoruz. Rabbim onu rahmetiyle kuşatsın. Mekanı cennet olsun. Kıymeytli ailesinin sevenlerinin milletimizin başı sağolsun. Cüneyt Arkın’ın manevi huzurunda saygıyla eğiliyorum.”

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI MEHMET NURİ ERSOY

“Türk sinema tarihinin maalesef bir devri kapanıyor. Kimliğinde, karakterinde sanatçı sıfatını taşıyan Cüneyt Arkın’ı ebediyete uğurluyoruz. Yüce rabbim mekanını cennet eylesin. Sanat camiamızın başı sağolsun. Yüreğimize bir burukluk, bir acı çöktü. Cüneyt Arkın daima hatırlanacak, bıraktığı izler asla silinmeyecektir. Yol göstermeye, hafızamızı tazelemeye devam edecektir. Bugün onu uğurlarken dilimizde sadece şükran duyuyor olmamız her şeyi anlatıyor zaten. Atlas Sineması’nda bir köşeyi Cüneyt Arkın için ayıracağız ailesiyle görüşüp en iyi şekilde yaşatacağız.”

İBB BAŞKANI EKREM İMAMOĞLU

“Bugün elbette Türk sinemasının en değerli isimlerinden birini uğurlamak için buradayız. Unutulmaz filmlere imza attı. Hafızamı tazelediğimde ilk sinemaya gidişim geliyor aklıma. 6-7 yaşlarındaydım ve Cüneyt Arkın’ın filmini izlemiştim. Benim de sinemayla tanışmama vesile olan Arkın’ı uğurluyoruz. ‘Kara Murat’ onunla tanışma anımız olmuştu. Hem ülkemizi tanıtan, hem emekçiye hak arayan Cüneyt Arkın karakterleri ile gönlümüzde taht kurmuş bir insandı. Sanki evinde var olan bir insanı kaybediyoruz. Cüneyt Arkın ve onun gibi isimler ilginç bir şekilde hep evimizde.Bizimle büyüdüler, bizi büyüttüler. Mütevazilik, babacanlık, vatan sevgilsi, abilik bunu hissetiren bir insan oluşu…

Yakın zammanda kendisini ziyaret edip sohbet etmiş olmak beni mutlu etti. Cüneyt Arkın’ı ebediyete uğurlarken benim için teselli olan onunla sohbetimiz olmuştur. Hiç unutmayacağız. Bir de yaşatmak önemli. Yaşatmak konusunda da sorumluluk sahibiyiz. Yılmaz Büyükerşen ile saatlerce Cüneyt Arkın’ı konuştuk. Güzel bir kitap yayınladık, orada da bir sürü fotoğrafı ve anısı vardı. Son aylarda bir çok kez Arkın ile hasbihal olmuşuz. Çok ders veren konuşmaları, anları oldu. Onun ismini yaşatmak boynumuzun borcudur. En güzel şekilde istanbul’da anısını yaşatacağımıza hepinizin önüde söz veriyorum.”

BEŞİKTAŞ BELEDİYE BAŞKANI RIZA AKPOLAT

Törene katılan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Levent ve Akat Mahallelerimizden komşumuz Cüneyt Arkın için Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene katıldık. Türk sinemasında büyük bir yeri olan usta sanatçıya bir kez daha Allah’tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve tüm sanat camiasına başsağlığı diliyorum.” ifadelerini kullandı.

CENAZE TÖRENİ TEŞVİKİYE CAMİİ’NDE

Cüney Arkın’ın tabutu AKM’deki törenin ardından Teşvikiye Camii’ne getirildi. Arkın, öğle namazında müteakip kılınancenaze namazı sonrası Zincirlikuyu’da toprağa verildi.

CÜNEYT ARKIN’IN ADI BEŞİKTAŞ’TA YAŞAYACAK

Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, hayatını kaybeden Yeşilçam’ın dev çınarı Cüneyt Arkın’ın ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Başkan Akpolat, derin bir üzüntü içinde olduğunu belirterek, Cüneyt Arkın’ın evinin bulunduğu sokağa ve bir kültür merkezine adını vereceklerini söyledi.