Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’tan teröre lanet!

Beş yıl önce Ortaköy’de yaşanan terör saldırısında ölenleri anan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, “Terörü lanetliyorum.” dedi.

Beş yıl önce Ortaköy’deki eğlence mekanı Reina’da meydana gelen terör saldırısında hayatını kaybedenler için Twitter hesabında paylaşımda bulunan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, şu ifadelere yer verdi:

“Beş yıl önce bugün Beşiktaş’ımızı ve ülkemizi karanlığa boğan hain terör saldırısında kaybettiğimiz vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, terörü lanetliyorum.”

Neler yaşanmıştı?

Edinilen bilgilere göre; İstanbul gece kulübü saldırısı ya da Reina Katliamı, 1 Ocak 2017’de yerel saatle 01:15’te Beşiktaş ilçesindeki Ortaköy semtinde bulunan Reina adlı gece kulübüne yeni yıl kutlamaları sırasında düzenlenen silahlı saldırı sonucunda 39 kişi hayatını kaybetmiş, 70 kişi ise yaralanmıştı.

IŞİD bir gün sonra saldırının sorumluluğunu üstlendiğini açıklamış, saldırgan ve bazı örgüt militanları 17 Ocak 2017 00.15’te İstanbul Esenyurt’ta bir sitede güvenlik güçleri tarafından yapılan operasyonla ele geçirilmişti.

Olay yerine taksiyle gelen ve üzerinde siyah mont, siyah pantolon ve açık renkli şapka olan Abdulkadir Masharipov (kod adı: Abu Muhammed Horasani) elindeki AK-47 marka uzun namlulu silahla ilk önce etrafa ateş açtı. Sonrasında polis memuru Burak Yıldız’ı öldürdü. Ardından kapıda bekleyen gece kulübünün özel güvenliğini sağlayan kişilere ateş açarak öldürdü ve içeriye girerek etrafa rastgele ateş açtı. Yaklaşık 7 dakika süren saldırı sonrası saldırgan üstünü değiştirerek gözden kayboldu.

Saldırıda biri aynı zamanda Belçika vatandaşı olan 12 Türk vatandaşı hayatını yitirdi. Bunların dışında, 7 tane Suudi Arabistan, üç tane Lübnan, en az üç tane Irak, ikişer tane Tunus, Fas ve Ürdün, birer tane Rusya, Kuveyt, Kanada, İsrail ve Suriye vatandaşı hayatını yitirdi. Yaşamını yitiren iki Hindistan vatandaşından biri olan film yapımcısı ve iş adamı Abis Rizvi’de saldırı günü gece kulübünde bulunmaktaydı. Hayatını kaybetmiş 39 kişiden birinin kimliği henüz tespit edilemedi; bazı kaynaklarda ölen Iraklı sayısının dört olduğu bildirilmektedir.

Saldırının ardından haber ajanslarına düşen ilk bilgiler biri polis iki kişinin hayatını kaybettiği yönündeydi. Olaydan yaklaşık bir buçuk saat sonra basına konuşan İstanbul Valisi Vasip Şahin, saldırının bir “terör saldırısı” olduğunu ve ilk belirlemelere göre 35 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Daha sonra yeni bir açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, hayatını kaybeden kişi sayısının 39 olduğunu bildirdi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise kimliği belirlenen 20 kişiden 15’inin yabancı uyruklu, 5’inin ise Türk olduğunu ve 4’ü ağır olmak üzere 65 kişinin yaralı olarak hastanelerde olduğunu duyurdu.

Failler

Reuters, saldırıyı IŞİD’in üstlendiğini duyurdu. Irak ve Şam İslam Devleti’nin resmî olmayan medya organı Amaq Haber Ajansı, Türkiye’yi “Hristiyanlık koruyucusu” diye nitelendirdiği bir bildiriyle saldırının IŞİD’e bağlı bir militan tarafından yapıldığını ve “Hristiyanların dinden çıkmış bayramlarını kutladığı en meşhur gece kulüplerinden birini vurduğunu” duyurdu.

4 Ocak’ta Türkiye Hükûmeti, saldırganın kimliğinin belirlendiğini açıkladı. Saldırganın kimliği 8 Ocak 2017 tarihinde İstanbul Emniyeti’nden alınan bilgi ile basın yayın organlarında duyuruldu; saldırgan Özbek asıllı, 2011 yılından beri Türkiye’de bulunan, Abdulkadir Mashapirov isimli bir IŞİD militanı. Saldırgan 17 Ocak 2017 tarihinde İstanbul Esenyurt’ta bir sitede güvenlik güçleri tarafından yapılan operasyonla ele geçirildi. Ayrıca saldırganın kaldığı daireden 3’ü kadın 4 kişi daha etkisiz hale getirildi. Ayrıca 197.000 ABD Doları, keşif yapmak amacıyla kullanıldığı tahmin edilen 2 Drone kamera, 2 Tabanca ve şarjörü ve sim kartlar bulundu.

ÖZEL HABER
Derleyen: Buğurcan Baştuğ

One comment

Comments are closed.