LÖSEV’den İstanbul’daki 81 bin haneye et desteği

Türkiye’de kişi başına düşen et tüketimi ekonomik yoksunluk sebebiyle dünya ortalamasının altındayken LÖSEV et desteği ile lösemili ve kanserli çocuk ve yetişkinlerin sofralarına ulaşıyor. 2019 Kurban Bayramı’ndan bu yana 27 bin haneye et ve et ürünleri ulaştıran LÖSEV, et desteğini İstanbul’da da yaptığı dağıtımlarla gerçekleştirmeye devam ediyor.

Hepimiz sağlıklı bir yaşamın, sağlıklı beslenme ile mümkün olduğuna hemfikiriz. Peki, sağlığımızı kaybettiğimiz zaman eski sağlığımıza kavuşmamızın en önemli basamaklarından birinin sağlıklı beslenme olduğunu biliyor muyuz? Sağlıklı beslenme zincirinin halkalarından birini oluşturan protein özellikle lösemi-kanser tedavilerinde hayati önem taşıyor. Araştırmalar kansere yönelik kemoterapi, radyoterapi ve ameliyatlara bağlı gelişen yan etkilere karşı dayanıklılık, zarar gören hücrelerin iyileşmesi, enfeksiyondan korunmak gibi iyileşmeyi sağlayacak fonksiyonların pek çoğu için proteinin önemini ortaya koyuyor. Öte yandan yetersiz protein alımı; hastalığın iyileşmesini yavaşlatarak enfeksiyonlara karşı vücut direncini azalıyor. Bu yüzden kanser tedavisi gören hastaların, sağlıklı insanlardan yüzde 50 daha fazla protein ihtiyacı olduğu biliniyor.

Türkiye Ortalamanın Altında

En kaliteli protein olan et ve et ürünleri insan beslenmesi için gerekli olan amino asitlerin hepsini yapısında bulundurduğu ve vücutta emiliminin yüzde 97-98 gibi oranla çok daha yüksek olması sebebiyle tercih ediliyor. Ancak Türkiye’de kırmızı etin kilosu 75 TL’yi bulurken, düşen alım gücü nedeniyle et tüketimi gün geçtikçe azalıyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) verilerine göre Türkiye’de kişi başına düşen et tüketimi dünya ortalaması olan 34.4’ün altında. Ülkemizde birçok hane gibi çocuğu lösemi teşhisi alan aileler bir yandan hastalığın mali tablosu altında ezilirken diğer yandan sağlıklı beslenmeye ulaşmakta zorluk çekiyor.

Tüm Kanser Hastaları faydalanabiliyor

Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı’na kayıtlı olan ailelerin yüzde 87’si de asgari ücret ve altında gelire sahip olan ve kırmızı eti buzdolaplarına koymakta zorlanan ailelerden oluşuyor. Kanser hastası yetişkinlerde ekonomik yoksunluğun çok daha kritik seviyede olduğunu tespit eden LÖSEV Kurban Bayramı döneminde aldığı vekâleten kurban bağışları ve yıl içinde yapılan adak bağışlarından sağlanan et ve et ürünlerini 81 bin haneye ulaştırmaya kararlı. LÖSEV Et Desteğinden her yıl on binlerce hasta ve ailesi faydalanıyor. Kurban Bayramından bu yana çok kısa bir sürede 7 bin 825 hastaya et yardımları ulaştırıldı. Geçen yıl 26 bin 620 hasta ve ailesi LÖSEV et desteğinden vakumlu ambalajlarda taze et olarak ve LÖSEV Et Kart ile büyük marketlerden hijyenik koşullarda kaliteli et ve ürünlerine ulaşma imkanı yakaladı. Türkiye’nin dört bir yanına ulaşan LÖSEV, et desteğini İstanbul’da da yaptığı dağıtımlarla gerçekleştirmeye devam ediyor.