Beşiktaş’taki Musevi yetimhanesi okul oluyor

Beşiktaş Yıldız’da bulunan Musevi Yetimhanesi, özel okul oluyor. Tarihi yapı niteliğindeki Musevi Yetimhanesi’nin özel okul olması için önceki dönem İBB tarafından hazırlanan plan değişikliğine koruma kurulu tarafından onay verildi. Ancak, yetimhaneyi özel okula dönüştürecek şirkete Güngören’de de anaokulu yapma şartı konuldu.

Yerel seçimlerden kısa süre önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin 18 Ocak 2019’daki oturumunda Beşiktaş Yıldız’da tarihi Musevi Yetimhanesi’nin yer aldığı bin 671 metrekarelik parselin “kültürel tesis” olan imarı “özel eğitim alanı” olarak değiştirildi. Raporda yer alan bilgilere göre, İstanbul 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 1989 yılında aldığı karar ile yetimhane binası, korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmişti. Yetimhane için hazırlanan restorasyon projesi kurul tarafından onaylanmıştı. 1952’deki tapu kaydında Dersaadet Musevi Cemaati adına kayıtlı olan bina, 1964 yılında Beyoğlu Musevi Hahamhanesi Vakfı adına tescil edildi. 2005 yılında ise, binanın bakımının yeteri kadar yapılamamasından dolayı, Palanga Caddesi boyunca binanın güvenliğinin sağlanamamasından dolayı, arazi Aka Eğitim Hizmetleri tarafından okul yaptırılmak için satın alındı. Raporda, restorasyonu yapılamayan tarihi binanın, bugünün şartlarına uygun olarak yaşatılabilmesi amacıyla restore edilmesini sağlamak için, özel okul işlevine alınmasının gerekli olduğu belirtilerek, plan değişikliğinin yapılmasının teklif edildiği öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre, o dönemde İmar ve Bayındırlık Komisyonu, “Güngören İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün karar vereceği yerde 8 derslikli kamu anaokulu yapılmadan söz konusu yapıya iskan düzenlenemez” ifadesini ekleyerek teklifi uygun buldu. ve karar mecliste oy çokluğu ile kabul edildi.