20 yaşındaki Mert’in öldüğü kazada flaş gelişme

Beşiktaş’ta babasıyla birlikte kaldırımda yürürken takla atan bir otomobilin altında kalan 20 yaşındaki Mert Müslüm Örenel hayatını kaybetmiş, babası Kayhan Örenel ise ağır yaralanmıştı. Kaza ile ilgili yürütülen soruşturma tamamlandı. Araç sürücüsü Onur K. hakkında ‘Taksirle Ölüme ve Yaralanmaya Neden Olma’ suçu kapsamında hapis talep edildi.

Geçtiğimiz aylarda İstanbul Beşiktaş’ta babasıyla birlikte kaldırımda yürüdüğü esnada takla atan bir otomobilin altında kalarak hayatını kaybeden üniversite öğrencisi Mert Müslüm Örenel ve ağır yaralanan babası Kayhan Örenel’in kazasıyla ilgili yürütülen soruşturma tamamlandı. Araç sahibi Onur K.’nın şüpheli olduğu bir iddianame düzenlendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, şüpheli Onur K.’nın olay günü sevk ve idaresindeki 34 S …. plakalı araç ile ciddi bir trafik kazasına sebebiyet verebileceğini ve kişilerin mal ve can güvenliğini tehlikeye düşürebileceğini öngörmesine karşın zig zaklar çizerek süratli bir şekilde ilerlediği kaydedildi. Olay yerine yaklaştığında ise istikamette sol şeritte seyir halinde bulunan tanık Emre Alp C. sevk ve idaresindeki 34 ZS …. plaka sayılı aracın direksiyonunu kırarak önüne geçmesi neticesinde kullandığı aracın sol kısmı ile 34 ZS …. plaka sayılı aracın sağ ön kısmının çarpıştığı belirtildi.

Bu çarpma sonrasında şüphelinin kullandığı aracın kontrolünü kaybettiği, aracın yolun sağ tarafına doğru kaydığı, yolun sağ tarafında bulunan kaldırıma doğru hızlandığı ve kaldırım üzerinde yaya olarak yürüyen Mert Müslüm Örenel ve Müşteki-Mağdur Kayhan Örenel’e çarptığı ifade edildi.

İddianamede, daha sonra yol kenarında bulunan reklam panolarına çarptıktan sonra tekrar yolun sol tarafına orta refüje doğru savrulduğu ve orta refüje çarptıktan sonra en sol şeritte kontrolsüz bir şekilde durduğu anlatıldı.

Şüpheli Onur K.’nın araçtan çıkarak olay yerinden kaçtığı, şüphelinin bilinçli taksirle gerçekleştirdiği eylem sonucu Mert Müslüm Örenel’in genel beden travmasına bağlı kafatası, omurga, kot, pelvis ve ekstremite kırıklarıyla birlikte, beyin kanaması, beyin doku hasarı, iç organ ve büyük damar yaralanmasından gelişen iç kanma sonucu yaşamını yitirdiği kaydedildi. Kayhan Örenel’in ise basit tıbbi müdahale ile giderilemeyecek, vücudunda yaşam fonksiyonlarını ağır derecede etkileyecek kırık olacak şekilde yaralandığı belirtildi.

İddianamede bilirkişi raporuna da yer verildi. Raporda; trafik güvenliği ve düzeni ile ilgili zorunluluk ve yükümlülüklere aykırı hareket ederek şerit izleme ile ilgili hükümde yer alan geçme, dönme, duraklama, park etme gibi şerit değiştirmeyi gerektirecek hallerden herhangi birisi bulunmamasına rağmen şerit değiştirmesi ve bu şerit değiştirme sırasında gireceği şeritte sürülen araçların emniyetle geçişini beklememesi, manevraları düzenleyen kuralları ihlal ederek trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde aniden şerit değiştirmesi nedeniyle asli kusurlu olduğunu belirtildi.

Şüpheli Onur K.’nin olay sırasında aracı kendisinin kullandığını kabul etmesi yanında olaydan sonra yapılan incelemede aracı kullanan kişi dışında başka bir kişinin dokunması mümkün olmayan sürücü kapısı iç açma kolu iç yüzeyinde şüphelinin parmak izinin bulunduğu, ayrıca aracı şüphelinin kullandığına ilişkin teşhisin de olduğu kaydedildi.

Onur K. ifadesinde, “Olay tarihinde Maslak yönüne doğru seyir halindeydik. Bu sırada hız en fazla 100 kilometre idi. Ben normal bir şekilde seyrime devam ederken bir otomobil süratli bir şekilde ve makas atarak seyir halindeydi. Makas atarken bu araç sağ ön tarafı ile benim aracımın sol arka tarafına çarptı. Bu çarpmanın etkisiyle benim aracım önce sola yattı. Araç sonra sağa yattı ve çarpışma yaşadım. Benim uyuşturucu dosyasından ötürü yakalamam vardı. Cezaevine girerim korkusuyla hemen karşı tarafa geçip bir taksiye binerek olay yerinden kaçtım. Olay yerinden kaçma nedenim bu olay sonrası ölen ve yaralanan kişiler olması değildir. Ben olay sırasında ölen ve yaralanan kişi olduğunu bilmiyordum. Ölen ve yaralanan olduğunu olaydan 2 gün sonra öğrendim. Olay sırasında alkol ve uyuşturucu etkisi altında değildim. Olayın meydana gelmesinde asıl sorumlu olan araç diğer araç ve sürücüsüdür” dedi.

Savcılık, şüpheli Onur K.’nın ‘Taksirle Ölüme ve Yaralanmaya Neden Olma’ suçu kapsamında hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti. Şüpheli ilerleyen günlerde İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.