Ahmet Ercan’dan deprem uyarısı

Beşiktaş Gazetesi köşe yazarı Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan son yaşanan depremlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Ercan, “Büyük depremin habercisi olabilir. Deprem 6.5 büyüklüğünde olabilir ve süresi de 25-30 saniye olacak” dedi. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü de yaptığı açıklamada depremin Esenköy, Yalova ve İstanbul’da hissedildiğini duyurdu.

Yalova Çınarcık’ta bu sabah 09:34’te meydana gelen deprem İstanbul ve çevre illerde de hissedildi. Prof.Dr. Övgün Ahmet Ercan da Yalova’daki depremle ilgili çok önemli uyarılarda bulundu. Geçtiğimiz ay yine aynı bölgede 4.3’lük bir depremin olduğuna dikkat çeken Ercan, “Bir ay içerisinde 4.3’lük ve 4.5’lik iki deprem.  Yeterli gerginlik biriktirdiği anda biz depremi ciddi şekilde İstanbul’dan hissedeceğiz. Özellikle Ataköy Silivri, Ayamama Deresi ve Gürpınar keza Haramidere’de olan konutlar depremden bayağı etkilenecektir” dedi.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’ın yaptığı açıklamalar: Marmara’da bir deprem değil üç deprem bekleniyor. Bu depremler kuzey kolda olacak. Küçükçekmece’nin önünde, Marmara Ereğlisi’nin önünde ve İmralı depremi. Bu daha çok İmralı depreminin ön gerginlikleri. Kuzey Anadolu kırığının Gölcük kolu 1999’da 180 kilometre olarak kırılmıştı. Kırığın ucu Çınarcık Esenköy’e kadar gelmişti.

Esenköy’e kadar kırdıktan sonra depremin enerjisinin yüzde 25’i burada kalmıştı. Ve o enerji kırmak için yükleniyor. Yüklendiği zaman Gemlik Körfezi’nin olduğu yerde Armutlu Burnu, İmralı Adası, Mudanya üçgeninin içinde bir deprem yaratacak. Bu depremin büyüklüğü 6.3 ile 6.5 arasında olabilir.
 
 
Sığ bir deprem olacak. Bu deprem 25-30 saniye arasında sürecek. Özellikle 99 depreminde Çınarcık’ta kötü olarak güçlendirilmiş yapıları yıkabilir. İmralı’da etkili olur. Mudanya’da ve özellikle Gemlik’in çukur kesimlerinde çok etkili olur. İstanbul’da çok fazla etkili olmaz. 
  
Marmara Adası’nı ana karadan ayırmaya çalışan bir kırık. Doğum öncesi gerginlik boşalmaları. 4.5 büyüklüğünde deprem yıkım yapmaz ama bizim için çok önemli. Bir ay içerisinde 4.3’lük ve 4.5’lik iki deprem. Yeterli gerginlik biriktirdiği anda biz depremi ciddi şekilde İstanbul’dan hissedeceğiz.
 
Özellikle Ataköy, Silivri, Ayamama Deresi ve Gürpınar keza Haramidere’de olan konutlar depremden baya etkilenecektir. Büyük depremi yapmadan önceki uyarı depremleri bunlar böyle okumak gerekiyor. Tarihi konusunda net bir şey söylemek mümkün değil. Orta kol için bir tarih veremiyoruz.
 
Boğaziçi Üniversitesi (B.Ü.) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden Yalova Çınarcık’ta meydana gelen 4.5 büyüklüğündeki deprem ile ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada şöyle denildi:  “Saat 09.34’de, aletsel büyüklüğü 4.5 olan hafif şiddette bir deprem meydana gelmiştir. Depremin odak derinliği yaklaşık 5 km civarında olup, sığ odaklı bir depremdir. Deprem özellikle Esenköy, Yalova ve İstanbulda hissedilmiştir.

Yalova il sınırlarının tamamı genelde Kuzey Anadolu Fay Zonunun, kısmen de Batı Anadolu açılma rejiminin etkisi altındadır. Yalova ili Kuzey Anadolu Fay Zonunun kuzeyden ve güneyden geçen kolları ili çevirmektedir. Bu yüzden bölgede çok miktarda irili ufaklı diri fay parçası bulunmaktadır. MTA tarafından 2011 yılında hazırlanan Türkiye Diri Fay Haritasında da görüleceği gibi, il sınırları içerisinden Altınova, Yalova, Esenköy ve Orhangazi Fayı geçmektedir” 

“Marmara Denizi ve İzmit Körfezi içerisinden geçen Kuzey Anadolu Fay ZonununAdalar, Çınarcık, Karamürsel, Gölcük, Darıca fay parçaları ve Gemlik Körfezinden geçen Gemlik ve Gençali Fayları bölgedeki önemli tektonik yapılardır. Genelde ana yapıların doğrultuları Doğu -Batı ve Kuzey Batı -Güney Doğu gidişlidir.  Merkezimiz tarafından yapılan hızlı fay düzlemi çözümü depremin normal faylanma ile meydana geldiğini ortaya koymaktadır. Fay düzleminin doğrultusu genel olarak Kuze Batı -Güney Doğu gidişli fay parçasının depreme neden olduğunu ortaya koymaktadır. Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın bölgenin deprem riskinin yüksek olduğu bilincinde olarak, depreme dayanıklı binalarda oturmaları veya satın alacakları konutların depreme dayanıklı olarak inşaa edilmiş olmasına dikkat etmeleri depreme karşı alınacak en güvenli tedbir olacaktır.”

PROF. DR. ÖVGÜN AHMET ERCAN:
ÇINARCIK-ESENKÖY DEPREMİ M4,5. BÜYÜK DEPREMİN UYARICISI MI?

20 gün önce, 30 Kasım 2018, Cuma, 05.36’da Yalova ili, Çınarcık, Esenköy’de M4,1 büyüklüğünde bir deprem, 6,5 km odak derinliğinde olmuştu. Bugün, aynı yerde 09.34’de, M4,5 büyüklüğünde bir küçük deprem daha 7 km odak derinliğinde oldu. Bu bölgede yapı niteliği M6,5 büyüklüğündeki depremlere kadar dayanıklı olduğundan çatlaklar dışında yıkıcı ya da ölümcül olmadı.

Depremin Nedeni?

1999 Gölcük M7,5 büyüklüğündeki depremle, 180 km boyunca bir kırılma görülmüştü. Bu depremle Kuzey Anadolu Kırığı(KAK), biri Armutlu Kolu, diğeri Trakya Kolu olmak üzere iki ana dala bölünmüştü.
Bu durumda, Marmara’da deprem Armutlu dalında mı, yoksa Trakya dalında mı olacaktır kuşkusu doğmuştu.
Trakya dalı, biri Çiftliköy’den Bostancı’ya doğru kırılırken, biri Yalova’dan Avcılar’da doğru kırılarak İstanbul Adalarını iki çatal arasına kıstırmıştı.

Bostancı Çatalı, Bostancı’da bitmişti. Eğer sürse Fenerbahçe Burnunu geçerek, Haliç’e doğru girmesi beklenir, Sirkeci, Eminönü, Eyüp’te yıkıcı olurdu.

Avcılar Çatalı ise, İstanbul Adalarının yaklaşık 15-20 km batısından, Çınarcık Çukurunun yarlı, doğu kıyısı boyunca Yassıada hizasına dek kırmıştı. Daha öteye kırmamasının nedeni, Boğaziçi altında mağmanın 2 km yükselerek, yaklaşık 28 km kalınlığındaki İstanbul kabuğunun direncini arttırmış olmasıdır. Günümüzde, Trakya dalı üzerindeki yüklenme, Yassıada hizasından başlayıp, Küçükçekmece önüne doğru sürmektedir.

Yer kabuğunun işleyiş özelliğine göre Trakya Dalı; doğuda İstanbul Kolu, batıda da Tekirdağ kolu olarak ikiye ayrılmaktadır.

İstanbul kolunda, basıncın olasılıkla en yüksek olduğu yer, granit katmanı içinde, 7 ile 10 km derindeki, (ileride olası deprem odağı), Küçükçekmece ile Sivriada arasıdadır. Burada beklenen deprem büyüklüğü M6,4-M6,7 arasıdır. Bu deprem deniz kıyısından 20 ile 25 km güneyde, deniz içinde olacaktır.

Tekirdağ kolunun olası odağı ise Marmara Ereğlisi’nin 10 km açığında 7 ile 10 km derinde granit katmanı içinde, sağ atımlı olarak, M7,0 ile M7,2 büyüklüğünde olacaktır. İkisinden boşalacak toplan gerginlik erki M7,3’e denk olacaktır.

Her iki deprem de, tek bir deprem olmayıp kendi içlerinde en az 3 ile dört ardışık depremi barındıracak, sonra ardı ardına boşalacaktır.

Trakya Kolundaki ana depremden sonra artçı depremlerin İstanbul ile Tekirdağ’ı en az 2 ile 3 yıl aralıklarla sarması beklenir.
Orta Marmara’da, Armutlu dalında, 20 gün önce M4,1, bugün de M4,5’luk deprem, daha büyük bir “İmralı depremini” yapmak üzere yüklenmektedir. Bir ay içinde olan bu iki deprem, bu yüklenmenin bir belirtisidir. İleride Armutlu kolunda, İmralı Adası-Armutlu Burnu-Mudanya üçkeninde, yaklaşık Gemlik Körfezi girişinde 7 ile 10 km derinde M6,3 ile M6,6 büyüklüğünde bir deprem olacaktır. Bu depremin kırığı olasılıkla; Çınarcık, Esenköy’den başlayıp, Mudanya önünden geçerek, İmralı Adası’ndan, Bandırma’ya yönelecektir. Bu deprem Yalova, Bursa, Balıkesir ile Çanakkale, İstanbul illerini etkileyecektir.

Söz konusu depremlerin olabilmesi için kırılma direncinin 6 milyar giga tonu aşması gerekir. İmralı depremi, Bandırma, Marmara adası dolayının bu büyüklükte bir depreme gebe olduğu açıktır.

Trakya kolunda beklenen iki deprem için beklenen en erken eşik yıl 2033, en olası aralık 2040-2050 arasıdır. Bu depremin, 2075 ile 2150 yılına dek gecikmesi şaşırtıcı olmaz.

Büyük depremler oluncaya dek, Marmara’da büyüklüğü M5,8’e varan öncü depremler olacaktır.