İşte gazetecilik başarısı!.. İlk kez konuştu, imzamız var sorumluyuz

Beşiktaş Belediyesi eski Başkan Yardımcısı Rıfat Örnek’i konuşmaya ikna ettik!.. Görevden alınmadan önce ısrarlı arayışlarımız sonucu ilk kez yüz yüze konuştuk, sorularımızı yönelttik. Rıfat Örnek’e, görevden alındıktan sonra da telefonla ulaştık. Böyle bir kararı bekleyip beklemediklerini ve nasıl karşıladıkları yönünde görüşlerini aldık.
Rıfat Örnek; “Soruşturmalar devam ediyor. Soruşturmanın selameti için bu gerekiyormuş, bir süredir hoş olmayan olaylar yaşıyoruz birçok işte imzamız varama süreci ve kararları normal karşılıyorum, birçok iş yapıldı ve imzamız var.” dedi

Beşiktaş Belediyesi toplantı salonunda yaklaşık 1 saat konuştuğumuz Rıfat Örnek’e her konuda soru yönelttik. Sorularımızın bazılarına oldukça net cevap verdi, bazılarına ise “Bu soruların muhatabı ben değilim” diyerek, cevap vermedi.
İşte bir çok müdürlüğün bağlı olduğu başkan Yardımcısı ve Meclis üyesi, eski belediye başkanı Rıfat Örnek’e sorduğumuz sorular ve özel röportaj…
– Beşiktaşlımısınız, Beşiktaşla ilginiz nedir? Daha önce hiç Beşiktaş’ta görev aldınız mı? Nerelerde görev aldınız?..
– Beşiktaşlı değilim ama 4 yıldır Beşiktaş’ın hemşehrisiyim, ikametgahım Beşiktaş’ta… Aslen Sinopluyum. Eski bir belediye başkanıyım. Benim buraya geliş nedenim belediye başkanlığı yaptığım dönemden beri Murat başkanı tanıyor olmasıdır. Başarılı ve güvenilir bir insan olmam nedeniyle beni buraya getirmiştir. Sinop Ayancık’ta 10 yıl belediye başkanlığı yaptım o nedenle beni buraya çağırmıştır.
-Kadrolaşmada birçok isim için akrabalık bağları ilk günden bu yana konuşuluyor. Örneğin sizin akraba bağlarınız var mı? bu konuda çok şeyler söyleniyor?
– Bu soru ve konu da herhalde sadece benimle ilgili değil. Muhataplarıyla konuşmanız lazım. Ancak, ben akraba olduğum için değil, kara kaşım kara gözüm için buraya gelmiş değilim tabii ki.. Ben 10 yıl başarıyla belediye başkanlığı yapmış tecrübeli bir kişiyim. Murat Başkan beni çok öven her ortamda başarılarımı benden iyi bilen ve anlatan bilen birisiydi. Beni o nedenle buraya çalışmalarında faydalanmak için getirdi. Burada ben kendimce başarılı politik bürokrat olarak görev yaptım, yapmaktayım.
– Beşiktaş Belediyesi neden bu duruma geldi?. Son gelişmeleri nasıl açıklarsınız? Nerede hata yaptınız veya yaptınız mı? Yoksa yaşananları siz de mi bir siyasi komplo olarak düşünüyorsunuz?..
– Bu benim cevap vereceğim bir soru değil. Ama bunu başından bu yana söyledik. Bu bir siyasi manevra olarak düşünülüyor. Buna komplo denemez, ancak, siyasi bir karar olarak ele almak daha doğru olacaktır. Zaten siyasette her türlü tavır vardır!..
– Hakkınızdaki iddialara ne diyorsunuz, birçok şey konuşuluyor ve paylaşılıyor. Belki siz değinmek istersiniz!.. Düşüncelerinizi alabilir miyiz?.. Ayrıca partili misiniz merak edilen bir konu da bu?..
– Beni tanıyan benimle özel derdi olmayan herkesin hakkımda imajı olumludur. Benimle ilgili birşeyler arayanlar, ya da bana kulp takmak isteyenler olabilir. Söylentiler beni ilgilendirmiyor. Hiç kulak asmamışımdır, neler neler duyuyorum… Üzülüyorum tabii.. Olumlu olumsuz her türlü haber ve bilgiyi kabul edebilirim. Doğruysa olumsuz olana da saygı da duyarım. Ancak insan onuruyla, prestijiyle oynanmaması gerekir. Ben emekli bir öğretmenim, bir çok öğrenci mezun ettim. Yaşım belli… Herkesle iyi ilişkiler içindeyim ve beni severler. Üzerime atılan öyle iftiralar var ki, ahlaksızca buluyorum. Hukuki yollardan işlemler başlattık. Başka da bir şey konuşmak istemiyorum. Diğer sorunuza gelince; ben tam 40 yıldır Cumhuriyet Halk Partisi’nin üyesiyim. Burası Beşiktaş CHP ağırlıklı olduğu için bunu rahatlıkla ifade ediyorum, vurguluyorum..

– Özellikle imar ve ruhsat konularında çok büyük şikayetler olduğu incelemelerin bu konuda yoğunlaştığı söyleniyor. Satın almalar, ihaleler de gündemde ve incelendiği öğrenildi. Siz de yönetimdeydiniz, konuyu en iyi siz bilirsiniz, kamuoyuna neler söyleyebilirsiniz?.. Bilgi almak isteriz.
– Bu konu hakkında Murat Hazinedar başkan basına gerekli açıklamayı detaylı bir şekilde yapmıştı… Benim bu konuda konuşmam doğru olmaz.
– Başkan vekilliği için, önce sizin adınız geçti, daha sonra neler oldu? Siz mi istemediniz? Yoksa aday mı gösterilmediniz?..
– Vallahi ben aslında istemiyordum. Epeyce aday vardı. Meclis’te örneğin 3 – 4 tane aday vardı zannediyorum… Tabii burada bir ortak noktada buluşmak gerekliydi.
İlçe, il, meclisin yapısı, genel merkez derken sonunda Tahir Doğaç çıktı ve seçildi. Tahir Doğaç, bizim meclisin birinci başkan vekiliydi zaten ve yıllardır meclisi o yönetiyordu… Sonunda anladığımız kadarıyla da Tahir Başkan üzerinde bir anlaşma sağlandı, yani tepki ve polemik yaratmayan bir çözüm oldu. Bence en doğru çözüm buydu…
– Görevden almalar sonucunda ve yapılan incelemelerde birçok şey ortaya çıktı. Biz de bunların hepsine yer verdik. Özellikle kasanın tamtakır olduğu ve borç konusu çok irdeleniyor. Belediyenin borcu, BELTAŞ A.Ş. borcu ve yönetiminde bulunduğunuz BELTAŞ Vakfı’nın borcu ne kadar? Toplananlar yüz milyonlarla ifade ediliyor, borçların da çok fazla olduğu söyleniyor, doğru mudur, rakamları kamuoyuyla paylaşmak ister misiniz?..
– Tam ne kadar borcu olduğunu bilmiyorum. Ama borç var. Belediye bir şekilde dönüyor ancak, BELTAŞ’ta çalışanların maaşlarını vermekte zorlanıyoruz. Bazı ihaleleri iptal edildi. Bazı işler askıya alındı. Gerekli önlemler alınıyor.
– Alacaklılardan büyük şikayet var, yakında büyük olaylar çıkabilir tedirginliği yaşanıyor, bunun hakkında neler düşünüyorsunuz? Bir plan ve program yaptınız mı? Bu kişi ve kurumlarla görüşüyor musunuz?..
– Bir önceki sorunuzda cevap verdiğim gibi ilgili kişilerle görüşülüyor. Ödeme planı hazırlanıyor. Kimseyi mağdur etmemek için çalışıyoruz. Tasarruf tedbirleri alıyoruz. Daha önce de söylediğim gibi bazı ihaleler de iptal edildi. Daha detaylı bilgileri Tahir Doğaç başkandan öğrenebilirsiniz. Tahir Başkan da borçları ödeme yönünde gayret içindedir. Emekleri ile çalışan, iş yapanları mağdur etmeyecek, mutlaka zaman içinde kısa sürede sorunları çözecektir, inanıyorum.
– Başkan yardımcıları ve müdürlerin yerleri değişti. Yeni bir kadrolaşma içinde belediye ve kuruluşlar… Neden bunlara ihtiyaç duyuldu?.. Bazı isimler doğru bulunurken, bazıları ise eleştiri konusu oldu? Sizler de eleştirileri duydunuz mu?.. Ne diyeceksiniz?..
– Ben bu konuda eleştiri duymadım. Bu zaten başkanın takdiri… Herkes görevini yaptıktan sonra kim nerede olduğu neler yaptığı önemli değil.
– Şehitler varken, konser düzenlemeye kalktınız. Bizim haberlerimiz üzerine iptal edildi. Bu durumun daha önceden düşünülmesi gerekmez miydi? Bu konuda ne düşünüyorsunuz?.. Belediyenin sosyal medya’da önceki bazı paylaşımları ve uygulamaları eleştiriliyor, bu konuda ne diyeceksiniz?
– Haklısınız… Gerekli işlemleri ve uyarıları yaptık. Bir daha olacağını zannetmiyorum. Zaten fazla da uzatmaya gerek yok… Zaten hemen hemen hergün şehit haberleri geliyor. Tabii ki bu hoş ve güzel şey değil. İnsanların acısı varken biz de gerekli önlemleri alıyoruz, ama o konser daha önceden ayarlanmıştı. Sonuç olarak da konseri de iptal ettik. Eleştirileri dikkate alınıyor ve gereği yapılıyor.
– Belediye binasından ve bir çok yerden Murat Hazinedar fotoğrafları, ismi ve imzaları kalktı, bu ne anlama geliyor? Eskinin izleri mi siliniyor?.. Yoksa artık göreve dönemeyecekleri kesinleşti şeklinde mi anlamak lazım. Beşiktaş’taki paylaşımlara bakıyoruz olumlu karşılanıyor gibi… Siz nasıl karşılıyorsunuz?
– Bu sorunun muhatabı ben değilim. Kararlar başkan ve Meclis tarafından alınıyor. Ne yapılması gerekiyorsa o yapılıyor.
– İncelemelerin sonuna geldiği biliniyor, müfettişler, rapor halinde yayınlayacak. Tüm gelişmelerden, kamuoyunun da bilgisi olacak. Bu konuda, düşünceleriniz nedir? Belediyenin bu konuda bir planı var mı?.. Görevden alınanlar geri dönecek düşüncesine katılıyor musunuz?
– Belediyenin şu anda bir planı yok. İncelemenin sonuna gelme durumu da doğru değil, daha mahkeme bile açılmadı, başlamadı… Ne olacak, olacak mı belli bile değil. Dava yok ortada!.. İddialar var, inceleniyor… Soruşturuluyor… Öyle kısa sürede çözülmez, uzun sürecek gibi görünüyor.
– Son dönemler de CHP ilçe ile eski belediye yönetiminin arası pek iyi değildi, son gelişmelerden sonra sizlerin tutum ve davranışları nasıl?. Birlikte hareket edebiliyor musunuz, ayrı düştüğünüz konular var mı?..
– Ayrı düştüğümüz konular yok. Biz birlikte hareket ediyoruz. Önceki konular hakkında bilgim yok. Şu anda zaten birlikte hareket ediyoruz. Ayrı düştüğümüz bir konu da yok… Toplantılar yapılıyor, toplantılara katılıyoruz.
– Beşiktaş’ta yaşanan son olaylar, CHP’nin oylarını nasıl etkiler. Beşiktaş’ta siz ve arkadaşlarınız tekrar siyaset yapmayı düşünüyor musunuz?..
– Biz şu anki görevimizi her zaman layikiyle yapmaya çalışıyoruz. CHP’nin etkileneceğini zannetmiyorum. Benim siyaset yapıp yapmama konusuna gelince, şu anda ileriye dönük kesin bir şey söyleyemem.
– Son olarak Murat Hazinedar başta olmak üzere görevden uzaklaştırılan meclis üyeleri Hüseyin Avni Sipahi ve Çetin Kırışgil dahil, eski mesai arkadaşlarınızla görüşüyor musunuz?.. Neler diyorlar, neler yapıyorlar, kamuoyu merak ediyor?..
– İlk başlarda tabii ki görüşüyorduk. Ama son zamanlarda görüşmüyoruz. Herkesin kendilerine göre üzüntüleri, sıkıntıları tabii ki vardır. Onlar da kendi işinde gücündedir. Şu ana kadar kendileri hakkında mahkeme açılmışlığını da duymadım. O gün geldiğinde herşey daha netleşecektir. Zaten kamuoyuda herşeyi öğrenecektir.
– Son olarak sizin görevden alınmanızla ilgili ekleyeceğinz bir şey var mı?
– Dediğim gibi 4 yıl boyunca bir çok iş ve hizmet yapıldı. Herşey haliyle inceleniyor. Bu durumda ve bu ortamda fazla bir şey söylemem doğru olmaz, istediğiniz her şeyi sordunuz, ben de cevap verdim. Ancak sorularınız içinde benim cevap veremeyeceğim konular da bulunuyor. Bu durumda kimse söyleşi yapmaz. Sizlerle ilk kez tanışıyoruz ve benim bu şekilde ilk röportajımdır.
Sonuç olarak; soruşturmanın selameti açısından bazı görevden uzaklaştırmalar olabilir, şu ortamda haklı olunduğunu da söyledim. Ancak, peşin hüküm ve karar vermeden önce, gerçekleri öğrenmek için soruşturmaların sonucunu beklemek lazım!..
– Beşiktaşlılar bir çok şeyi merak ediyor. İlk kez içerden bir böylesine kapsamlı bir röportaj veriyor. Onun için size söyleşi için teşekkür ediyoruz. Gerçekten Beşiktaşlılarda böylesine bir olayı ilk kez yaşıyor ve gelişmeleri takip ediyor. Özellikle seçim öncesi yaşanan bu olaylar siyasi partileri de hareketlendirdi. Bizler kamuoyu adına sizlere tüm soruları yönettik, sizler de cevap verdiniz. Oldukça hassas bir konu, sözlerinizin noktasına virgülüne dokunmadan yayınlıyoruz.

Özel röportaj
Ataç TETİKEREN – Muzaffer TOPAL