EMLAK: Ev alacakların dikkatine!..

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Enerji Kimlik Belgesi (EKB) uyarısı geldi. Bakanlık’tan yapılan açıklamada ev veya ev kiralarken Enerji Kimlik Belgesi olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı. Enerji Kimlik Belgesi olmayan binalara 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren ceza uygulaması başlayacağını açıklandı. Enerji belgesi olmayan binaların alım, satım ve kira işlemlerinde sorunlarla karşılaşacaklarını söyledi.
Bakanlık yetkililerin yaptığı açıklamada “Merkezi Isıtma Sistemlerinin Ve Isı Ölçüm Ekipmanlarının Verimlilik Potansiyelleri” adlı kitapçıkta Enerji Kimlik Belgesi’nin sorgulanması tavsiye edildi. Bu uygulama tarihi olarak daha önce 1 Mayıs 2017 olarak belirlenmişti. Ancak çeşitli sebeplerden ötürü bu tarih 1 Ocak 2020’ ye ertelendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı web sitesinde yayımlanan kitapçıkta gerekli tüm bilgileri öğrenebilirsiniz

Özetle enerji kimlik belgesi neden gerekli: “Enerji Kimlik Belgesi (EKB), binalarda bulunan enerji türlerinin etkin ve verimli kullanılmasını kapsayan, gereğinden fazla enerji kullanımının önüne geçmeyi hedefleyen, bununla birlikte çevreye zarar verecek faktörleri engellemek için yapılan danışmanlık ve denetim sonucunda verilen belge türüdür. Binalarda enerji kullanımı ve enerji tüketim sınıfı belirlenerek binaya bir Enerji Kimlik Belgesi (EKB) verilir. Enerji Kimlik Belgesindeki amaç, enerjiyi verimli kullanan ve yenilebilir enerji tercih eden yapılar ile enerji verimliliği faaliyetinden bulunmayan binaların arasındaki farkı oluşturup bu yapıların değerinin belirlenmesidir.”