GÜNDEM: ABD ve Türk askerleri…

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptığı açıklamada Menbiç konusunda ABD ile anlaştıklarını. YPG’nin çekilmesinden sonra Menbiç’te güvenliği Türkiye ile Amerika askerlerin yapacağını açıkladı. Bakan Çavuşoğlu, ABD ve Türkiye’nin YPG’nin Menbiç’ten çekilmesine nezaret edeceğini açıkladı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Amerika ile 19 Mart’ta yol haritası belirlenecek. YPG Menbic’ten çekilecek, ABD ve Türk askerleri birlikte güvenliği sağlayacak” dedi.

YPG’nin Menbiç’ten çekilmesine nezaret edeceklerini söyleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıklaması şöyle: “YPG’nin olduğu bölgeler nasıl istikrara kavuşturulur, kimin yöneteceğini nasıl sağlayabiliriz. Temel prensip nüfus oranında yönetim olması. YPG hiçbir şekilde olmayacak. Münbiç’ten YPG çekilince orada ABD ve Türk askerleri olacak. YPG’nin çekilmesine nezaret edeceğiz. Buranın güvenliğini kim sağlayacak, ABD ve Türkiye. Önce bu modeli Münbiç’te uygulayacağız daha sonra diğer yerlere götüreceğiz. Bu Rakka için de, Fırat’ın doğusunda YPG’nin kontrolündeki yerler için de geçerli.
19 Mart’taki toplantıda yol haritası net bir şekilde, tarihleriyle beraber belli olacak. Ne kadar sürede ne uygulanacak, diğer tarafa nasıl geçilecek, bunlarla ilgili takvim netleşecek. Son toplantıda tabii farklı olduğumuz şeyler olabilir ama bir anlayışa doğru gidiliyor.”