TURİZM: ‘Türsab’ta denenmişleri gönderin’

Türsab Başkan Adayı Emin Çakmak, Emitt fuarı sırasında Kaya Hotel’de acentelerle buluşmasında konuştu. Türsab Başkan Adayı Emin Çakmak, “Geleceğiniz için yıllardır Türsab’ta görevde olup sizlere faydası olmayan denenmiş kişileri bırakalım. Acentelerin menfaati için Türsab’ta 8-10 yıl görevde iken veya sonradan hayata geçirdikleri bir projeleri var mı? Türsab’ta değişimi biz 2013’ten bu yana istiyoruz. Denenmiş ve başarısız kişilerle neyin değişimi olacak?” dedi.

İBRADAN KAÇARAK MEVCUT YÖNETİMİ KORUDULAR
Türsab Başkan Adayı Emin Çakmak sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen kongrede biz masadan kaçmadık. Masaya giden biz olduk. Ancak şimdi mevcut yönetimi göndermeye kıl payı kala ibradan kaçanlar ne hakla yeniden aday oldular. Mevcut yönetimi ibrada koruyarak görevde kalmasının vebali onlardadır. Bu arkadaşlar 2015 kongresinde yönetimden ayrılarak 3 ay kala neden aday olduklarını geçerli bir sebeple açıklasınlar biz de bir gece önce neden birleşmediğimiz açıklayalım. Biz hala samimiyetlerine inanmadık.

TÜRSAB İÇİN DUAYENLENDEN OLUŞAN YÜKSEK İSTİŞARE KURULUMUZ VAR
Türsab Hepimizin ekibi Türsab yönetimine aday olan sadece 30 kişilik yönetim kurulu değildir. Çok deneyimli acenteler ve duayenlerden oluşan Türsab’taki tüm icraatları izleyen duayenlenden oluşan yüksek istişare kurulumuz  bulunuyor. Türsab Hepimizin arkasında 12 kişilik icra kurulu var ve 15 günde bir toplanıyor. Yol belirliyor, fikir ve proje üretiyor. Bu arada 30 kişilik yönetim kurulu toplanarak bu kararları tartışıyor. Yüksek iştişare kurulumuz ayda bir Türkiye’nin çeşitli illerinde toplanarak bölge acentelerinin temsilcileriyle yakın temas halinde geniş katılımlı toplantılar yapıyor.

250 MİLYONLUK HESAP İÇİN KAÇTILAR
Türsab Hepimizin’de tüm kararlar ortak alınır. Geçen kongrede alınan birleşmeme kararı ortak alınmıştır. Sadece ibrada birleşmeye onay verilmiştir. Bunun sebebi yasaya göre ibra edilmeyen yönetim bir daha aday olamayacaktı. Ancak diğer aday ibra sırasında ekibiyle kongre salonundan kaçınca ibra oldu ve Başaran Ulusoy ekibi onların sayesinde bir dönem daha yeniden koltuğuna oturdu. Bu kaçışın arkasında ne olduğunu bilmiyorduk. Meğer arkasında çok şeyler varmış. Kaçışın gerekçesi kendilerinin de yönetimde görev aldıkları için sorumlu olduğu acentelerin hakkı olan, kaybolan 250 milyon lira imiş.

TECRÜBEYE GÜVENDİK 250 MİLYON TL BUHAR OLDU
Mevcut Türsab yönetiminin kongre icin kullandığı sloganlarını hatırlayalım: 2013’te “Birlikte başardık” dediler. 2015’te “Tecrübeye güven” dediler.Önce kiminle başardıkları kongrede kaçışla ortaya çıktı. Birlikte neleri başardıklarını gördük. Sonra tecrübeye güvenerek onlara “devam” hakkı veren 3 aylık adayların yönetimin 250 milyon liralık boç batağında ortak olduklarını anladık.Bu durumda “birlikte başardık” diyen aradaşların bir gün bile ortada görünmemeleri gerekir. Bu arkadaşları ilelebet emekliye ayırmamız gerekiyor. Bunu Türsab Hepimizin ekibinin 30 kişilik kadrosu değil acentelerin kutsal oyları yapacaktır. Aslında emeklilikleri çoktan geldi de geçti bile. Dürüst, şeffaf bir yönetim isteniyorsa Türsab Hepimizin ekibi göreve hazırdır. Sizlerden bir dönem için bize görev vermenizi istiyoruz.

LİSTE AÇIKLAMAKTAN KORKUYORLAR
Kongre öncesi listeyi açıklamamak ne demek? Kimden korkuyorsunuz? Yanınızdakiler kaçacak diye mi korkuyorsunuz? Bu nasıl liderlik? Yanındakilere bile sahip çıkamıyor. Çünkü herkese Türsab yönetim kurulunda görev alma, bölge temsilciliği ve byk başkanlıkları vereceğiz dersen olacağı buydu? Hayali işlerle Türsab yönetilemez. Son dakika ‘baskın liste’ açıklamak eskinin devamıdır. Acentelerin önceden düşünme ve karar verme özgürlüklerine saldırıdır. Biz bu eskinin devamı liste dayatma ve monarşı sisteminin bitmesine. Türsab’a şeffaf, adaletli, demokratik bir anlayışın gelmesini istiyoruz.

HAKARET YERİNE PROJE GELİŞTİRMEYİ TERCİH ETTİK
Biz hiçbir zaman bilgisayar klavyelerinin başına geçip ona buna hakaret ederek, küçük düşürmeye çalışarak ve acentelerin arasında kaos yaratmaya çalışmadık. Biz işimize baktık. Başta acenteler olmak üzere Türk turizmine nasıl katkıda bulunacağımızın çalışmalarını yaptık. Hakaret yerine barış, huzur, sevgi ile birlikte proje geliştirmeyi tercih ettik. Dedelerimizin dediği gibi, söz gümüşse sükutun altın olduğunu biliyoruz. Çirkin tartışmaların turizme zarar verdiğini görüyoruz. Biz bu oyunlarda yokuz.

DEĞİŞİM DENİYOR AMA DEĞİŞİM İSTENMİYOR
Ortada bir Türsab seçimi ve 4 aday var. Herbirinin demokratik mücadelelerine saygı duyuyoruz. Hepimiz Türsab’ta köklü bir değişim istiyoruz. Ama bir aday varki, değişim diyor ama değişimi istemiyor. Eskinin devamını istiyor. Bizimle ne alıp veremediği var anlayamıyoruz. Derdin ne? Biz Türsab’da hiçbir görevde bulunmadık. Kaybolan 250 milyon TL’de hiç payımız yok. 8-10 sene Türsab’ta görev yapanlar onlar. Bir aynaya baksınlar, ondan sonra konuşsunlar.İnsan düşünüyor. 55 yaşından sonra vahiy mi geldi? Önceden yok muydu?Sözde birleşen muhalefete soruyoruz. 8-10 sene Türsab’ta görevlerde kaldınız. Biriniz acentelerin global menfaati için bir proje hayata geçirdiniz mi? Bir tane örnek verin. Biz o koltuklarda oturmadan bakanlar, cumhurbaşkanlarının himaye ettiği projelerle acentelere iş yaratmaya çalıştık. Biz bunları iki yılda değil, 2005’ten beri yaptık. Küçük küçük konseylerle 500 etkinliğe imza attık. Bunları sadece kendimiz değil, tüm paydaşlarla birlikte yaptık ve devletten bir dolar para almadık. Biz bunları yaparken Türsab yönetimi sadece oturup bizi seyrediyordu. Biz o koltukları boşu boşuna meşgul etmedik. O koltuklara oturmadan projelerle ülke turizmine milyarlarca dolar kazandırdık. Sadece sağlık turizminde 2017’de 7.1 milyar dolar kazandırdık. Şimdi ise acentelerin ayağına kadar gidiyor ve onları dinliyoruz. Onların sesini dinliyor ve isteklerine göre yeni projeler hazırlıyoruz. Bütün bunlar olurken siz ne yaptınız?

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM