KÜLTÜR: Doğayla sanatın birleştiği nokta

Muhteşem manzarasıyla sanatı birleştiren İtalya’daki Andromeda Tiyatrosu, görülmesi gereken yerlerden bir tanesi. İtalya’nın muhteşem dağ ve vadi manzarasını kucaklayan açık hava tiyatrosu, hayranlık uyandıran bir görünüm sunuyor. İtalyan dağ köyü Santo Stefano Quisquina’da bulunan tiyatro, muhteşem detaylar barındırıyor.

Andromeda Tiyatrosu Sanatçının Hayallerini Yansıtıyor!
Santo Stefano Quisquina’da yaşayan Lorenzo Reina’nın aynı zamanda hem çiftçilik hem de heykeltraşlık yaptığı biliniyor. İki büyük tutkusu olan doğa ve sanatı bir araya getiren Lorenzo Reina, sanatçı ruhunu doğa ile buluşturarak görkemli görüntüler meydana getiriyor. Sanatıyla doğayı buluşturmak için tam 30 yıl boyunca çalışmalarını sürdüren yaratıcı sanatçı, Teatro Andromeda’yı yaratarak göz alıcı bir yapıya imza atıyor.

Bir çiftlik ortamında doğup büyüyen Reina, hayatı boyunca çiftlik işleri ile uğraşıp bu alanda uzmanlaşsa da, kalbinin sanatta, özellikle heykel yapımında olduğunu keşfediyor. Hayallerinin peşinden giderek sanata karşı olan keşfetme isteğini besleyen Lorenzo Reina, çiftçi olan babasının ölümünün ardından doğup büyüdüğü çiftliğe geri dönüyor ve tüm hikâye burada başlıyor.

Tüm duygularını heykellere aktaran Reina eşsiz bir açık hava tiyatrosu kuruyor. Tiyatro seyretmek için mükemmel bir manzarası olan Santo Stefano Quisquina tiyatronun zeminini oluşturuyor. Toplamda 300 dönümlük bir araziye kurulan tiyatro çeşitli heykellerle kaplı. Bugünkü haline gelmesi uzun bir serüvene dayanan tiyatro, toplamda 108 koltuk taşı barındırıyor. Her bir taşın belirli bir mantığa göre yerleştirildiği tiyatroda Andromeda takım yıldızlarının esintileri bulunuyor. Tüm koltuk taşları Andromeda takım yıldızındaki bir yıldıza karşılık gelecek şekilde yerleştiriliyor. Bu ilginç tasarım ile açık hava tiyatrosu anlayışında devrim yaratan sanatçı, bu alanda hayallerine yer veriyor.

Tiyatroda Efsanevi Eserlere Yer Veriliyor!

Tiyatronun etrafında ilgi uyandıran pek çok eser bulunuyor. Çevresinde tüyler ile can çekişen Icarus heykeli ziyaretçilere bambaşka duygular yüklüyor. İnce detaylar ve olağanüstü işçiliğin yer aldığı heykeller büyük ilgi görüyor. “Maske Sözü” adı verilen dev bir maske heykeli de yoğun ilgi gören eserlerin arasında yer alıyor.

Sanatçının eserlerini sergilediği sekizgen bir müze de bu alanda bulunuyor. Mimarisinde pek çok detaya yer verilen tiyatro, bazı inanışların simgelerini de barındırıyor. Andromeda yıldızlarının 108 sayısı, Hinduizm, Budizm, Sihizm ve Jainizm gibi inanışlara göre kutsal sayılıyor. Yılın belirli dönemlerinde etkinliklerin düzenlendiği bölge, Dünya’nın en yüksek açık hava etkinlik alanları arasında yer alıyor. Yaz mevsimlerinde kutlamalara ev sahipliği yapan alan, herkellerin güneş ışınlarının düştüğü bölgelere göre yerleştirilmesi ile de dikkat çekiyor.





MİLLİYET EMLAK DERGİ