EĞİTİM: Öğrendiklerimizi nasıl aklımızda tutabiliriz?

Pek çok insan bilgiye ulaşmaktan çok, öğrendiği bilgiyi aklında tutma sorunlarını yaşar. Bilginin akılda kalması için bazı öğrenme yöntemleri kullanılabilir.

1- Metafor ve benzetmeler

Özellikle matematik veya sayısal bilgi içeren bilgiler, akılda tutmak açısından daha zordur. Eğer hesap kitap gerektiren bilgileri, aklınızda yer etmiş diğer kavramlarla ilişkilendirirseniz akılda kalıcı olur.

Ya da benzer kelimeler, çağrışım ve kodlama yöntemlerini kullanarak bilgileri kalıcı hale getirebiliriz.

2- Soyut fikirleri somutlaştırmak

Soyut fikirler genellikle uçucudur ve unutulur. Eğer soyut fikirleri, somut hale getirmek istiyorsanız aklınızdaki soyut fikirlere somut varlıklar atfedin. Böylece zaten varlığını kanıksamış olduğunuz o somut varlıklar, size soyut fikirlerinizi anımsatır.

3- Başkasına anlatmak

Başkasına anlatamadığınız konuyu öğrenmemiş sayılırsınız. Bu yüzden kalıcı olmasını istediğiniz bilgiyi başkalarına anlatabilene kadar deneyin. Anlatmaya çalışırken öğrenecek, öğrendikçe anlatmayı başaracaksınız.

4- Harita oluşturun

Yenilen öğrenilen bilgiler için bir zihin haritası yaratarak şema oluşturmak da iyi bir öğrenme yöntemidir. Yeni bilgileri, oluşturulan haritaya uygun yerleştirerek şemayı tamamlayabilirsiniz.

Bu şema tamamen sizin tarafınızdan oluşturulduğu için akılda kalıcı olacaktır.

5- Hikayeleştirmek

Öğrenilen bilgiler arasında bağlar kurarak bir olay örgüsü yaratmak, bilgi dizisini hem eğlenceli hem de akılda kalıcı hale getirir.

Hikaye oluşturmak, diğer yöntemleri kullanmaya da olanak tanır. Hikayenizde metaforlara, benzetmeler, somutlaştırmaya ve başkasına anlatma yöntemlerine başvurarak akılda kalıcılıkta zirveye ulaşabilirsiniz.

MİLLİYET