SİYASET: ‘Demokrasi iradesini dolarla satın alamazsınız’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni’nde konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kudüs oylaması önce ABD Başkanı’nın ülkeleri tehdit etmesi ile ilgili Trump’a sert sözler söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Demokrasinin beşiği dünyada dolarla satın alınabilecek iradeler arıyor. Türkiye’nin demokrasi iradesinin dolarla satın alamazsınız. Tüm dünyaya sesleniyorum. Sakın ha iradenizi birilerine sakın ha satmayın. O dolarlar gelir ama satılan irade geri gelmez” dedi.

Birleşk Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı’nın Fahreddin Paşa ile ilgili sözlerine bir kez daha tepki gösterip “Petrol şımarığı terbiyesiz” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri sahiplerini buldu. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen törende Prof. Dr. İlber Ortaylı, Göksel Baktagir, Yavuz Turgul, Ali Toy, Selahattin Kara ve Nurettin Topçu’ya ödülleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından takdim edildi. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,”Bir ülke kültür sanat alanında zirveye çıkamamışsa diğer alanlardaki başarılarını tarihe nakşetme imkanı da yoktur” dedi. ABD Başkanı ve BAE Dışişleri Bakanlarına sert tepki gösteren Erdoğan’ın konuşmasının satır başları şöyle: Kendi tarihini başkalarından öğrenen millet, mazisi ile atisi arasında güçlü bir köprü kuramaz. İlhamını kendi özünden almayan bir milletin dünya çapında eserler ortaya koyabilmesi mümkün değildir.

Zaman zaman siyasi iktidar olmakla kültürel iktidar arasındaki farkı işaret ediyoruz. Her ne kadar birileri bunu kendi dar dünyalarında yorumluyorsa da biz kendi endişelerimizi dile getiriyoruz. Sanatın ve kültürün küresel etkisinde siz sadece tüketen iseniz güneşin altında kalan buzdan heykel gibi erimeye başlıyorsunuz. Kendimize sahip olduğumuz görkemli geçmişe layık bir gelecek inşa etmeliyiz. Bunun için biz kültür ve sanat ile bunların zeminin teşkil eden eğitim öğretime önem veriyoruz. Yeni nesilleri kendi kültürümüzün kökleri ile buluşturmakta zorlanıyoruz. Sanatın ve kültürün küresel etkisinde siz sadece alansanız, tüketenseniz güneşin altında kalan buzdan heykeller gibi erimeye başlıyorsunuz. Tam tersine kendi sanatınızın, kültürünüzün gücüyle küresel düzeyde etki sahibiyseniz tunçtan ya da mermerden bir heykel gibi pırıl pırıl parlayarak cazibe merkezi haline gelirsiniz.

Kendimize sahip olduğumuz görkemli geçmişe layık bir gelecek inşa etmeliyiz. Bunun için biz kültür ve sanat ile bunların zeminin teşkil eden eğitim öğretime önem veriyoruz. Sadece fiziki alt yapıları ile değil insan kaynağından içeriğine kadar eğtim öğretim konusunda devrim niteliğinde reformları hayata geçireceğiz. 2023 hedefleri için gece gündüz çalışıyoruz. Her ülke gibi öncülüklerimiz ve handikaplarımız var. Önemli olan şartları değerlendirerek ülkemize hayırlı hizmetler verebilmektir.

ÖNÜMÜZE ÇIKARILAN HER ENGEL AZMİMİZİ DAHA DA KAMÇILIYOR”

Ülkemizde belli bir kesimin yaşadığımız hadiselerin önemini kavrayamadığını görüyoruz. Sizlerinde yakından takip ettiği gibi terör örgütleri ile mücadelemizi sürdürüyoruz. Sınırlarımızın yanı başında oluşturulmaya çalışılan terör koridorlarına izin vermeyeceğimizi ortaya koyduk.Ülkemizi durdurmak için önümüze çıkarılan her engel azmimizi daha da kamçılıyor. 15 Temmuz bizi yolumuzdan döndürmek bir yana mücadelemizi çok daha kararlı bir şekilde sürdürdük.

“BU BÖLGELER: İSTANBUL, HALEP, BAĞDAT, YEMEN, SELANİK… ”

1909 yılında Astsubay okullarının ilki olan okulların açılmasına karar verildiğinde bunun 7 bölgede faaliyet gösterilmesine karar verilir. Bu bölgeler: İstanbul, Halep, Bağdat, Yemen, Selanik… Bakın biz nerelerde astsubay okulu kurmuşuz. Biz bir asır önce buralarda okullar kurmanın hazırlığını yapıyorduk. İşte biz Yemen’e düşman ayağı basmasın diye canımızı ortaya koyduk. Asırlarca barış içinde yaşadığımız toprakların bugünkü hali ortada…

BAE DIŞİŞLERİ BAKANI’NA: PETROL ŞIMARIĞI TERBİYESİZ

Biz ecdadımızı bilmez, Fahreddin Paşa’yı ve Medine müdafaasını bilmezsek, işte bir kendini bilmez çıkar, bize ‘Erdoğan’ın ecdadı işte böyledir’, adeta ‘hırsızdır’ diyecek kadar adileşir, alçaklaşır, ileri gider. Bu adam neyin şımarığıdır? Petrolün, elindeki paranın şımarığıdır. Benim ecdadım Medine’yi müdafaa ederken, be terbiyesiz, senin ecdadın neredeydi? Sen, önce bunun hesabını bize ver.Fahreddin Paşa 3 yıl orada görev yaptı ve o mukaddes emanetleri, 2 bin civarında askerle İstanbul’a gönderiyor. Ama bu saygısızlığı yapan kişi bu emanetlerin ne olduğunu bilmez. Şimdi Topkapı Sarayı’nda Kutsal Emanetler’in olduğu yerde 24 saat Kuran-ı Kerim tilavet edilmek suretiyle oranın anlamına, manasına uygun bir şekilde bu koruma süreci devam ediyor. Ama bu saygısızlığı, bu hakareti yapan kişi, ‘acaba bu emanetler nedir’ diye sorsanız inanın bilmez. Öyle de bunlar cahildir.

DOLARLA SATILACAK İRADE YOK

Kudüs’ü asırlarca nasıl yönettiğimizi bilmezsek bugün o bölgede yaşanan hadiselerin hikmetini çözemeyiz. ABD’nin Başkanı BM’deki Kudüs oylaması için tehdit sallıyor. Diyor ki ‘yüzbinler, yüz milyonlar, milyarlar veriyoruz. Bizim düşüncemizin aksine hareket edenler var bunları tek tek kaydediyoruz.’ Amerika’ya demokrasini beşiği diyorlar. Demokrasini beşiği dünyada dolar ile satın alınacak iradeler arıyor. Sayın Trump, siz Türkiye’nin demokrasi iradesini dolarlarınızla satın alamazsınız. Kararımız bellidir. Tüm dünyaya da sesleniyorum; sakın ha böyle ufak tefek dolarlar ile demokrasi mücadelenizde iradenizi birilerine asla satmayın. O dolarlar gelir ama satılan iradeler geri gelmez. Temenni ediyorum ki bugün Amerika, oradan beklediği neticeyi alamaz ve bu noktada da dünya Amerika’ya çok güzel bir ders verir.

ÖDÜL ALANLARI KİMLER BELİRLEDİ?

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin bu yılki sahipleri, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Doç. Dr. İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Lütfullah Göktaş, Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İletişim Başkanı Dr. Mücahit Küçükyılmaz, Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Hümeyra Şahin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ile Yazar Alev Alatlı ve Yazar Rasim Özdenören’den oluşan Değerlendirme Kurulu’nun önerisi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile belirlendi.

MİLLİYET