EĞİTİM: Çocukların yazma kabiliyeti nasıl gelişir?

Çocuklar, yazmayı öğrenmeden önceki dönemlerinde yazabilmek için hevesli olurlar. Bu yüzden yazmayı öğrendikleri ilk zamanlar onların yazma kabiliyetini ve verimliliğini arttırmak için en doğru zamandır.

Düşünce seli

Çocukların duygu yoğunluklarının en yüksek olduğu anlarda, yani kızgın, stresli, çok mutlu veya heyecanlı olduğu anlarda onlara kalem, kağıt ve belirli bir süre verip akıllarına gelen her şeyi yazmaları istenir. Yazdıklarında yazım yanlışı, imla hatası ve noktalama işaretleri aramamak buradaki esas nokta. Böylece kuralların çerçevesinden sıyrılıp yalnızca kendi düşüncelerini aktarmaya odaklanacak olan çocuk, aklındakileri kağıda dökebilir.

Günlük tutmak

Günlük, çocukların kendi üzerlerinde baskı hissetmeden yazdığı yazım ativitelerinden biri. Günlük yazarken olayları belirli bir zaman sıralamasıyla anlatmak ve anlatılan olaylar arasında bağlantı kurmak her ne kadar basit görünse de küçük bir çocuğun yazım kabiliyetini geliştirmesi açısından çok yararlıdır.

Masa oyunları

Hazır satın alınabilen ya da yalnızca bir kalem ve kağıtla hazırlanabilen oyunlar mevcut. Hazır olarak tabu, scrabble gibi oyunlar varken; evde kalem kağıtla hazırlanabilen adam asmaca, isim-şehir vb. oyunlar bulunuyor. Özellikle kalem kağıtla hazırlanan oyunların yer ve zaman sıkıntısı olmadan oynanabilmesi çocuklarda her an bu oyunları oynama isteği doğuruyor. Yazmayı ve kelimeleri seven çocuklar için de iyi bir yazım geliştirme aktivitesi oluyor.

Hikaye yaratma

Dünyada Mad Libs adıyla geçiyor. Tarihteki en eski ve en ünlü oyunlardan biri. Hikayeyi yaratacak kişi (genelde çocuklar), diğer kişilerden isim, sıfat, yiyecek, ünlü bir kişinin ismi gibi kelimeler söylemelerini istiyor. Sonra topladığı bu karma kelimelerden anlamlı bir hilaye yaratmaya çalışıyor. Hem yaratıcılığı, hem bağıntı kurmayı hem de yazımı geliştiren bu çok yönlü etkinlik oynayan çocukları da yetişkinleri de çok eğlendiriyor.

Sözlü oyunlar

Yazmaya çok yeni başlayan ve henüz tam yazamayan çocuklar için kelime tahmin etme, kelimenin son harfinden kelime türetme gibi sözlü oyunlar da yazmaya başlamalarını hızlandırmak için iyi alternatiflerdir.

MİLLİYET