KÜLTÜR: Yeniden yorumlandı

Beethoven’ın 3. senfonisi Eroica Washington’da yeniden yorumlandı. Müziğin dönüm noktalarından bir tanesi Beethoven’ın 3. senfonisi Eroica… İtalyan maestro Gianandrea Noseda, Washington’da Kennedy Center’da Eroica’yı yeniden yorumladı.

O, kendi neslinin en önemli orkestra şefleri arasında… Gianandrea Noseda geçtiğimiz aylarda Washington’daki Ulusal Senfoni Orkestrası’nın müzik yönetmenliğini üstlendi.

‘Beethoven ilk başlarda bu senfoniyi Napoleon Bonaparte’a atfetmek istiyordu. Ancak Napoleon kendini imparator ilan ettikten sonra, bestenin üzerinde yazılı Napoleon kelimesinin üzerini karaladı.

Gianandrea Noseda
Ulusal Senfoni Orkestrası Müzik Direktörü’

İtalyan maestro, Kennedy Center’da yönettiği ilk konserinde daha çok Eroica Senfonisi olarak bilinen Beethoven’ın 3. Senfonisi’ni seçti. Son derece sembolik bir seçim…

Gianandrea Noseda, Ulusal Senfoni Orkestrası Müzik Direktörü: “Eroica bir dönüm noktası… Bu eser bestelenene kadar en uzun senfoni 31-32 dakikaydı. Ancak Beethoven bu senfonisini 50 dakikaya çıkardı. o zamana kadar senfoninin yapısı çok daha basitti. Ben de orkestranın geleneksel yapısını bozmak istemedim. Ancak Eroica bir mihenk taşı gibi… Orada hiç değişmeden duruyor.”

Başkemancı Nurit Bar-Josef konser esnasında Noseda’nın en önemi yardımcısı…

Nurit Bar-Josef, Ulusal Senfoni Orkestrası Başkemancısı: “Beethoven’ın yazdığı her şey teknik açıdan çok güzel ve enstrümana da çok iyi oturuyor. Onun eserlerini çalmak kendinizi iyi hissettiriyor ve sadece keman yayını kullanırken çaba harcıyorsunuz. Onun yazdığı ezgileri, nağmeleri çalmak için uğraşıyorsunuz.”

Eroica Symphony’si 1803 yılında bestelendi ve Fransız İhtilali’nden ilham alarak yazıldı. Beethoven bu fikri destekliyordu.

Gianandrea Noseda, Ulusal Senfoni Orkestrası Müzik Direktörü: “İlk başlarda bu senfoniyi Napoleon Bonaparte’a atfetmek istiyordu. Ancak Napoleon kendini imparator ilan ettikten sonra, bestenin üzerinde yazılı Napoleon kelimesinin üzerini karaladı. Kağıtta bir delik açılmıştı. Marche funebre, yani ölüm marşı Napoleon’un vizyonunu,Betthoven’ın onun başarmasını istediği idealleri temsil ediyordu.”

Nurit Bar-Josef, Ulusal Senfoni Orkestrası Başkemancısı: “Yeni bir müzik yönetmenine sahip olmak kendini yenilemeyi ve olaylara farklı açıdan bakmayı sağlıyor. Maestro Noseda sahneye çıktığı zaman, kendine has o müzik tınısını da birlikte taşıyor. Onunla birlikte orkestranın sesi sanki… Sanki hayattan daha büyük çıkıyor.”

Gianandrea Noseda, Ulusal Senfoni Orkestrası Müzik Direktörü: “Ulusal Senfoni Orkestrası ile olan hedeflerim şöyle… Kaliteyi en üst seviyeye çıkarıp, sürekli hale getirmek. dünyadaki rekabet çok üst düzeyde. İyi olmak yetmez. Çok çok iyi olmanız gerekiyor.”

EURONEWS