SAĞLIK: Boyut önemli değil!

Daha büyük olan her zaman daha iyi değildir. “Büyük kol” yarışından kopun, antrenmanlarınızı daha etkili ve eğlenceli yapın. Kaslarınızın büyümesini istemeniz gayet doğal bir durumdur. Bu istediğiniz ilaç işlerine çok fazla girmediğiniz sürece kötü ya da sağlıksız da değildir. Ancak bunu neden istediğiniz de önemli. Büyümek istemenizin nedeni daha kuvvetli biri olmak mı? Sevdiğiniz sporda daha iyi bir performans göstermek mi? Yoksa sadece plajda iyi gözükmek mi istiyorsunuz? Amacınız ne olursa olsun, başarmanın daha etkili yolları var.

Örnek vermek gerekirse, hâlihazırda iyi bir kas kütlesine sahip erkekler daha da büyümek ya da yağsız kas kütlesini artırmak arasında kararsız kalır çünkü yağlarına karşı takıntılı hale gelmiştir. Peki spor salonu dedikodularına göre bu kişiler yüksek yoğunluklu interval antrenmanları mı, yoksa sabit tempolu kardiyoları mı tercih etmeli? Kardiyo çalışmalarıyla kalori yakmak vücudunuzdaki yağ oranını düşürür, vücut yapınızı değiştirir ve kas kütlenizi ön plana taşır.

Neyse ki insanlar antrenmanlarında daha bütüncül bir yaklaşım göstermeye başladı. Sporu sadece estetik kaygılarınız için yapıyorsanız, yanlışınız var. Keza kuvvet ile kas büyüklüğü arasındaki karmaşık bağdan bahsetmiyoruz bile (1). Evet, büyüyen kaslarınız bir ölçüde kuvvetlenir. Ancak kuvvetin büyük bir kısmı nöromuskülerdir: Yani kaslarınızla beyniniz arasında verimli bir bağ kurulmasıyla ilgilidir. Ohio Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, katılımcılar günde sadece 11 dakika antrenman yaptıklarını “düşünerek” kuvvetlerini artırdılar. Üstelik parmaklarını dahi kıpırdatmadan.

Nörolog Daniel Wolpert, insanların beyninin evrimleşerek genişlemesinin nedeninin, bileşik hareketleri uygulamak ve nihayetinde hayatta kalabilmek olduğunu söylüyor. Bu bileşik hareketler hafızanızdan sorumlu olan hipokampusun yaşa bağlı büzülme etkisini tersine çeviriyor. Yani biceps curl egzersizini sonsuza dek yapmak yerine yeni hareketler öğrenmeniz gerekiyor. Örneğin izole egzersizler yerine jimnastik halkalarında muscle up yaptığınız zaman, hem beyninizin
merkezindeki gri maddeyi geliştirebilir hem de yağsız kas kütlenizi gösteriş yapacak kıvama getirebilirsiniz (2). Tek bir antrenman programıyla zihninizi ve vücudunuzu aynı anda çalıştırarak sadece ömrünüzü uzatmakla kalmaz, aynı zamanda sağlığınızı da düzeltirsiniz.

Başta da konuştuğumuz gibi antrenman yapmanın bir başka gerekçesi de performanstır. Fitness endüstrisinde spor salonu ekipmanları üreten şirketlerden, antrenman yapan müşterilere kadar herkes basit bir şekilde “ilk önce kas” yaklaşımını benimser. Rugby sporuyla ilgileniyor ve daha güçlü sprintler yapmak için kalça kaslarınızı büyütmek istiyorsanız, squat egzersizini tercih edersiniz. Fakat koştuğunuz zaman ayaklarınız zemine yapışık kalmaz, aksine hızlı bir şekilde yerden ayrılır. Kaslarınızın doğru tepkileri vermesini istiyorsanız, onları özel egzersizlerle çalıştırmalısınız. Amacınız spor sahalarında daha hızlı olmaksa pliometrik sıçrama egzersizlerini tercih edin ve ileriye, geriye ve yanlara doğru olmak üzere üç yöne doğru çalışın.

Performansınızı artıracak olan kasları çalıştırmak ayrıca sakatlığa karşı olan dayanıklılığınızın, çevikliğinizin ve çekiciliğinizin de artmasına katkı sağlar (3).Vücut geliştirmecilerin katı ve kısa kasları uzun süreli atletizm mücadelelerine katkı sağlayamadığından dolayı “bir tekrar daha” mantığından vazgeçin. Fizik yarışmacısı değilseniz ve geçiminizi buradan sağlamıyorsanız, vücudunuzu zorlamaktansa onu dinlemeyi tercih etmelisiniz. Aksi takdirde kendinizi zorlamanız çok da mantıklı bir hareket değildir.

MEN’S HEALTH TÜRKİYE