KÜLTÜR: Sular altındaki tarihi şehir

Antik dönem yazıtlarının, filozofların, arkeologların bahsettiği ve hakkında pek çok araştırma yapılan kadim Mu ve Atlantis Kıtalarını bilmeyen yoktur. Akdeniz ve çevresinde uzun yıllardır yapılan araştırmalardan tam bir sonuç alınamasa da, Çin’de bulunan el yapımı Atlantis, 59 yılın ardından dalış yapan gruplar tarafından yeniden keşfedilir ve efsane yerini gerçeğe bırakır. Eğer bu sizi biraz olsun meraklandırdıysa, hikayenin geri kalanı sizi bir hayli şaşırtabilir!

Baraj yapımı çalışmaları nedeniyle sular altında kalmıştı

Çin’in doğusunda yer alan Zhejiang kentinin Shi Cheng olarak adlandırılan bölgesi, ellili yıllarda bulunduğu konum nedeni ile önemli bir merkez olarak kullanılır. Ekonomik ve politik olarak stratejik önem taşıyan bölge, Çin Hükümeti’nin kararı ile bir hidroelektrik santrali yapımı nedeniyle tahliye edilir ve kısa sürede sular altında kalır. Daha sonradan, adı Qiandao Gölü olan bölgedeki çalışmalar bir süre sonra sekteye uğrar. Hatta kelimenin tam anlamı ile sular altında kalan bu kayıp şehir, herkes tarafından unutulur!

Dalış grupları tarafından yeniden keşfedildi

Bir gün ve bir gecede ortadan kaybolduğu yazılmış olan Atlantis gibi sulara gömülerek haritadan silinen Shi Cheng, bölgede yer alan Beş Aslan Dağları arasında yer alır. Lion City isimlendirmesi de bu dağlardan gelir. Qiandao Gölü’ne dalış yapmak için gelen gruplar tarafından keşfedilen kayıp şehirde, pek çok geleneksel Çin yapısı ilk günkü gibi sağlam ve göz alıcıdır.

Bu yapılar arasında evler, yollar, tarihi kemer ve tapınaklar yer alır. Her türlü doğa koşuluna dayanmayı başaran bu yapılar arasında, suyun 39.624 metre altında olmasına karşın halen bozulmamış ahşap merdivenler, korkuluklar bile bulunur. Her türlü rüzgara, güneşe, yağmura, tuzlu deniz suyuna direnen Çin’in Atlantis’i Lion City, büyüleyici görüntüsü ile dalgıçları kendine hayran bırakır.

Lion City gerçek bir turizm merkezi olabilir

Yapılan bu müthiş keşfin ardından Shi Cheng’in, dalış gruplarının önderliğinde yapılacak turistik gezilere açılması planlanıyor. 1300 yıla kadar uzanan antik Çin eserlerini barındıran bu kayıp kentin dalış kulüpleri için oldukça ilgi çekici ve uygun bir cazibe merkezi haline gelmesi ile dünyanın keşfedilen Atlantis’inin gerçek bir turizm cenneti olması bekleniyor.

2600 yıl önce bir anda ortadan kaybolduğu varsayılan Atlantis adası halen bulunamamış olsa da, Lion City; bütün heybeti ve estetiği ile Qiandao Gölü’nün dibinde ziyaretçilerini bekliyor. Suyun binlerce kilometre altında bulunuyor olmasına rağmen, pek çok koşuldan kendini korumayı başarmış olan yapılar, kayıp bir su altı müzesi haline gelerek görenleri kendine hayran bırakıyor.

MİLLİYET EMLAK