KÜLTÜR: ‘İstanbulum’ sergisi Kethuda hamamında yapılacak

Hüseyin Cahit Derman’ın İstanbulum sergisi 18 Kasım – 16 Aralık 2017 tarihleri arasında Kethüda Hamamı Beşiktaş Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluşuyor…

Hüseyin Cahit Derman’ın İstanbul temalı sergisine sanatseverler yoğun ilgi gösterdi. Ortaköy’ün tarihi mekanlarından Hüsrev Kethüda Hamamı’nda düzenlenen İstanbul temalı sergide Hüseyin Cahit Derman 30 yıl sonra sanatseverlerin karşısına çıktı. Sanatçının 20 tablosunun yer aldığı resim sergisine sanatseverler yoğun ilgi gösterdi.

1966 yılında profesyonel olarak resim hayatına başladığını kaydeden ressam Hüseyin Cahit Derman, “Galatasaray’da resim atölyelerinde çalışıyordum. 51 yıldır profesyonel ressam olarak tanınıyorum. İstanbul’a layık işler çıkarma amacındaydım. Ne kadar başarılı olduğumu bilemiyorum ama daima resimlerimi en iyi yerlerde görmeye başladım. Bundan dolayı çok mutluyum. Emeğimin karşılığını görmek çok güzel. Ben sadece klasik resim yapan bir ressam değilim. Çağdaş resim de yapıyorum. Benim klasikten sonra çağdaşa dönme gibi bir durumum olmadı. Her zaman klasik resim çalıştım. Çağdaş, romantik tarzımı oluşturdum. Özellikle çağdaş çalışmalarımı uzun yıllar bir sır gibi sakladım. Yaptığım işin çok yaratıcı olduğundan emin olmak için dünyadaki sanat ortamını daha iyi görebilmek için çok dikkat ettim. Bu güzel ortamı oluşturan Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’a ve dostlarıma sonsuz teşekkür ediyorum bu rüyayı bana yaşattıkları için. Çok mutluyum” dedi.

Hüseyin Cahit Derman kimdir?

1951 yılında İstanbul’un Beşiktaş (Köyiçi) ilçesinde doğdu.

1965 yılında, Beyoğlu’nda Besim Aydar’ın resim atölyesinde profesyonel ressam olarak çalışmaya başladı.

Çok kısa bir zamanda klasik – akademik tarzda bir resim ustası olarak tanındı. Bu atölyede tablo restorasyonu yapmayı da öğrendi.

1967 yılında doğadan resim çalışmayı ve izlenimci (Empresyonist) akımda resim yapmayı, ressam Pertev Boyar’dan öğrendi.

1971 yılı İ. Beyoğlu Kız Olgunlaşma Enstitüsü Galerisinde ilk resim sergisini açtığında, her gün binlerce sanatseveri ağırlayarak Klasisizm ağırlıklı; izlenimci ve sürrealist çalışmalarını tanıttı.

1974 yılında resim çalışmaları için gittiği Paris ve Londra’da iki karma sergiye katıldı.

1979 yılında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisinden mezun oldu.

1984 yılında Tiglat Sanat Galerisi tarafından Amerika’nın Chicago eyaletinde açılan sergide tablolarının reprodüksiyonları sergilendi.

1986 Yılında Beyoğlu- Tünel’de tablo restorasyon atölyesini kurdu.

Dünya çapında ünlü ressamların birçok eserini restore etti. Türkiye’den yalnız kendisine Dolmabahçe Sarayındaki eserlerin restorasyonu için teklif yapıldı.

1971 – 1987 tarihleri arasında (Akbank Bahariye, İş Bankası Parmakkapı, Ümit Yaşar, Yapı Kredi Kazım Taşkent, Kile ve Lebriz sanat galerileri de dahil) on sekiz kişisel resim sergisi oldu.

1988’de Antik A.Ş. tarafından Ankara’da 19. kişisel resim sergisi gerçekleştirildi. İkisi “Uluslararası” olmak üzere, çok sayıda karma resim sergisinde eserleri yer aldı.

90’lı yıllarda resim çalışmalarında, daha detaycı olmakla birlikte, izlenimci akımın renk anlayışını öne çıkardı. “Mavi Güneşli İstanbul” kompozisyonlarında kendine özgü bir ışık yarattı. Contemporary Romantics (Çağdaş Romantikler) resim akımının dünyada öncüleri arasında gösterildi. Boğaziçi’nin dingin sularıyla karışan, girdaplı akıntılarını, tuvallerine aktararak, eşi benzeri olmayan deniz
manzaralarına imza attı.

2000 yılından günümüze dek, büyük müzayede organizasyonunda bazı eserleri en yüksek değere satıldı. Böylelikle koleksiyonerlerin gözdesi oldu.

Devlet Müzeleri başta olmak üzere, çok değerli koleksiyorlarda eserleri bulunmaktadır.

Dünyada beş yüz yıl içinde, İstanbul’u en güzel resmeden yüz ressamdan biri seçildi. Son yıllarda Fransa’da birçok müzayedede eserleri çıkan sanatçı; Artnet ve Artprice gibi dünyanın en önemli sanat portallarında yer almaktadır.

Otuz yıl sonra, Beşiktaş’ın en güzel semtlerinden Ortaköy’de; 20. Kişisel resim sergisini açacak olan Derman; İstanbul konulu eserlerinin yanı sıra; onlarca yıl sır gibi sakladığı yüzden fazla çağdaş eseri içinden bazı örnekler sunarak, sanatseverlere sürpriz yapmaya hazırlanmaktadır.

Sanatçı evli ve “En değerli eserlerim” dediği: Kendisi gibi ünlü bir ressam olan Nihat Evren Derman ile ressam Evrensel Derman’ın babasıdır.

BEŞİKTAŞ KÜLTÜR SANAT, MİLLİYET