SAĞLIK: Kendinize iyi bakın

Her şeyin çok hızlı geliştiği, insanların yalnızca bu tempoya ayak uydurmaya çalıştığı bir zamandayız. Maalesef bu tempo sizi öyle çok yoruyor ki, çoğu zaman oturup, kendinizi dinlemeye dahi vaktiniz olmuyor. Bedeniniz ise bazen size verdiği sinyallerle durmanız gerektiğini belirtiyor. Bu sinyalleri almalı, daha ciddi bir şey haline gelmeden sinyalleri değerlendirmelisiniz. İşte vücudunuzun verdiği ve görmezlikten gelmemeniz gereken 7 sinyal…

Kilo değişimleri
Yaşamın temposuna ayak uyduramıyor ve bu tempoda yemek yemeyi unutup çok kilo veriyorsanız ya da bu tempoda tek kaçışı yemek yerken buluyor ve tartıda yüksek rakamlarla karşılaşıyorsanız, vücudunuz size bir sinyal veriyor! Uzmanlar, kilo problemlerinin zihinsel rahatsızlıklara işaret ettiğini belirtiyor. Ayrıca beslenme sorunları, anksiyete ve depresyon gibi sorunları beraberinde getiriyor.

Uyku bozuklukları
Yalnızca bir gecelik uyku bozukluğu değil bahsedilen. Günlerce süren, yatağa yattığı andan itibaren gece yarısına kadar gözüne uyku girmeyen, bu problem yüzünden yaşam standardı düşen insanlar için vücut sinyal yolluyor demektir. Uyku bozukluklarının kaygı ve depresyon belirtileri olduğunu biliyor muydunuz? Eğer uzun süren, sizin düzeltemediğiniz bir uyku bozukluğunuz varsa, doktora danışmalısınız.

Yorgunluk
Bir iş sonrası oluşan yorgunluk normaldir ancak bedeninizi hiç terk etmeyen bir yorgunluk, halsizlik varsa hormonal bir dengesizliğiniz olabilir. Uzmanlar, enerji eksikliğine, hormonal dengesizliğin sebep olduğunu ve tedavi edilmediği takdirde kalp ve şeker hastalığı gibi ciddi sorunlara yol açabileceğini belirtiyorlar. Sürekli devam eden, sinir bozucu bir yorgunluğunuz varsa mutlaka bir doktorla görüşmelisiniz.

Kabızlık
Kabızlık, halsizlik, baş ağrısı gibi sorunlardan şikâyetçiyseniz magnezyum eksikliğiniz olabilir. Magnezyum ihtiyacınızı ıspanak, karalahana yeşil yapraklı bitkilerden ve kuruyemişlerden karşılayabilirsiniz. Şikâyetleriniz devam ediyorsa, doktorunuza danışmayı göz ardı etmeyin.

Ciltte oluşan leke ve benler
Çevrenin kirli oluşu ya da güneş ışınları sizi rahatsız etmiyor, cildinizi korumak için büyük çabalar harcamıyorsunuz. Çoğu zaman vücudunuzu incelemeye zaman bulamıyorsunuz ya da zaman yaratmıyorsunuz. Ancak gözden kaçırdığınız bir şey var; vücutta oluşan kahverengi leke ve benler, cilt kanserinin habercisi olabiliyor. Cildinizi sık sık kontrol etmeli, rengi kahverengileşen benlerinize dikkat etmeli, doktora gözükmelisiniz.

Tırnak kırılmaları
Tırnaklar, vücutta oluşan herhangi bir sorunun habercisi olabiliyor. Ancak genel olarak tırnak kırılmalarının sebebi tiroit bezi ve cilt hastalıkları olabilir. Tırnaklarınızda fark ettiğiniz anormallikleri görmezlikten gelmemelisiniz!

Vücudunuzda yumrular
Her ay, oluşabilecek herhangi bir yumru ya da yeni oluşan benler için vücudunuzu kontrol edin. Eğer bir değişim gözlemliyorsanız mutlaka dermatoloğunuzla görüşün. Erken teşhis birçok hastalığın kurtarıcısı olabiliyor. Kendinize zaman ayırın ve en azından vücudunuzun verdiği çok değerli sinyalleri görmemezlikten gelmeyin. Unutmayın, sinyalleri fark etmek daha büyük bir hastalığın önüne geçebilir!

HÜRRİYET