AKTÜEL: Gençler televizyona bağımlı kitaba değil

Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü’nde Dr. Alev Üstündağ tarafından hazırlanan ’10-18 Yaş Arası Gençlerin İzledikleri Dizilerin İçerik Açısından İncelenmesi’ adlı doktora tezi, gençlerin yüzde 96’sının televizyon izlediğini, yüzde 62’sinin büyüyünce dizilerde beğendiği oyuncular gibi olmak istemediğini, sadece yüzde 40’ının boş zamanlarda kitap okuduğunu ortaya koydu.

Doç. Dr. Özcan Doğan danışmanlığında Dr. Alev Üstündağ tarafından hazırlanan ’10-18 Yaş Arası Gençlerin İzledikleri Dizilerin İçerik Açısından İncelenmesi’ adlı doktora tezi 10-14 ve 15-18 yaş arası gençlerin izledikleri dizileri içerik bazında inceledi.

Hürriyet’in haberine göre, tez çalışması Ankara’da yürütülürken, çalışma anket olarak 15 ortaokuldan bin 530 ile 15 liseden 2 bin 124 olmak üzere toplam 3 bin 654 öğrenciyle görüşülerek yapıldı. Çalışmanın sonuçları, gençlerin tercih ettiği dizi içeriklerini ortaya koydu…

İŞTE SONUÇLAR…

Çalışmanın sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 96’sı televizyon izliyor. Yüzde 56’sı günde dört, yüzde 36’sı iki saat televizyon karşısında oturuyor.

Öğrencilerin yüzde 41’i haftada en az beş, yüzde 36’sı günde iki saat dizi seyrediyor. Günlük rutinlerden birisi de dizi izlemek.

En çok sevilen oyuncular başrolde yer alanlardan oluşuyor. Gençlerin yüzde 70’i en sevdiği oyuncuları ‘güzel rol yaptıkları’ için, yüzde 46’sı ise ‘eğlenceli ve komik buldukları’ için tercih ediyor.

Katılımcıların yüzde 62’si büyüyünce dizi ve filmlerde rol alan oyunculardan birine benzemek istemiyor, kendileri olmak istiyor.

Gençlerin yüzde 44’ü argo kullanıyor.

Dizilerdeki karakterlerin yüzde 39’u olumsuz davranış sergileyen kahramanlardan oluşuyor.

İçeriklerin yüzde 16’sında çocuklarda korku yaratacak görüntüler/sözler yer alıyor. Dizilerin yüzde 9’u sorumluluk, yüzde 7’si sevgi, yüzde 6’sı dostluk duygusunu geliştirici içerikte.

SÖZCÜ