SAĞLIK: Temiz sandığınız mikrop dolu olabilir!

Bir daha dokunmadan önce iki kez düşüneceksiniz. Temiz olduğunu düşündüğünüz ama aslında mikrop dolu olan 6 şeyi sizler için derledik… Uçak koltukları, umumi tuvaletler, toplu taşıma tutacakları: Bazı şeylerin kirli olduğunu biliriz. Fakat bu temiz olduğunu zannettiğimiz 6 şey de mikrop dolu olabilir.

Kullandığınız çamaşırlarınız kirlenir. Fakat University of Arizona’da mikrobiyoloji Profesörü olan Dr. Charles Gerba’nın araştırmasına göre yıkadıktan sonra da öyle.

Bir tur yıkanmış çamaşır, çamaşır makinenizde 100 milyon koli basili bırakabiliyor ve bu da sonraki yıkamalarınızda bulaşacaktır.

Çözüm daha güçlü bir deterjan değil. Eğer mikropları öldürmek istiyorsanız, çamaşır makinenizin su sıcaklığını 60 derece seviyelerine çekmelisiniz. Tabi hassas çamaşırlara ve renk karışıklıklarına dikkat.

Limon antibakteriyel niteliğe sahip olabilir fakat içeceklerinize eklediğiniz limonlar mikrop dolu. Journal of Environmental Health’de yayınlanan araştırmaya göre 21 farklı restorandan toplanan 76 limon diliminin %70’inin hastalık yaratan miktroplara sahip olduğu gözlemlenebiliyor.

ABC News ve New York University’nin araştırması ise çok daha trajik, sakin olun. Araştırılan limonlardan %50’sinde insan dışkısı bulgusuna rastlanılıyor.

Mikropların arkasındaki suçlu ne? Büyük ihtimalle meyvelere uygunsuz şekilde dokunan çalışanlar ve pişmemiş etlerden bulaşan kirlilik.

Eğer illa bu tadı istiyorsanız içeceklerinize sıkın ve kalan posayı da atın. Daha da ötesinde, mikrop uzmanları “uzak durun” diyorlar.

Aracınızın ön camının temiz olması sağlığınızı tehlikeye atabilir.

Arizona State University araştırmacılarına göre otomobil camı temizleyici ürünlerde zatürreeye sebep olabilen, yüksek seviyelerde legionella bakterisi bulunabiliyor. Bu kusurlu temizleyicilerin buharı arabanınızın havalandırma sistemine ve dolayısıyla da ciğerlerinize dolabilir.

Methanol içeren solüsyonları tercih etmeye çalışın çünkü antibakteriyel özelliklere sahip.

Dışkıya para ödüyor olabilirsiniz.

New York University’de mikrobiyoloji ve immünoloji direktörü olan Dr. Philip Tierno’ya göre dükkanlardan yeni alınan giysilerde cilt florası, dışkı ve solunum salgılarına rastlanılabiliyor.

Yeni kıyafetlerinizi giymeden sıcak derecelerde yıkayın ve alışveriş sonrası ellerinizi yıkayın.

Gerba 100 arabayı bakteri açısından test ettikten sonra gösterge panelinin araç içindeki en kirli ikinci yer olduğunu keşfetti.

Bunun sebebi ise havalandırma ve ısıtıcının mikroskobik mikropları arabanın içine üfürmesi. Az dokunulan gösterge paneline yapışıp orada kalabiliyorlar. Hele ki güneş altında daha da mutlular!

Temizlemek için dokunmanız lazım: Gösterge panelini haftada bir dezenfektanla temizleyin.

Çin’de gerçekleştirilen araştırmaya göre incelenen kontakt lens kutularının %34’ü Serratia ve Staphylococcus aureus gibi mikroplarla dolu. Bu mikroplar keratit gibi iltihabi kornea rahatsızlıklarına sebep olabiliyor ve bu hastalık insanı kör bile edebiliyor.

Kullandığınız solüsyonları temizleyin, kutunuzu günlük olarak sıcak su içinde temizleyin ve her 3 ayda bir değiştirin.

Her 8 haftada bir yeni solüsyon almanız da gerekli: Çin’de gerçekleştirilen başka bir araştırmaya göre çok amaçlı solüsyonlar 2 aydan sonra mikropları temizleme özelliklerini kaybediyorlar.

MEN’S HEALTH TÜRKİYE