AKTÜEL: Birbiriniz için anlar yaratın!

Eşiniz uyandığında yapmanız gereken 6 şeyi sizler için derledik. Alarmınız çalmaya başladığında muhtemelen ilk aklınıza gelen günlük yapılması gereken şeyleri halletmektir: Çocukları okula hazırla, kuru temizlemeden kıyafetleri al, o gün yapacağın sunuma hazırlan.

Fakat unuttuğunuz önemli bir şey var: yanınızdaki kişi.

Tabi ki partnerinizi düşünüyorsunuz: Gün içerisinde mesajlaşıyorsunuz, arada bir ikiniz için özel akşamlar ayarlıyorsunuz. Fakat bir durup da birbirinize döndüğünüz anları yaratıyor musunuz?

Sabahlar bu durumlar için idealdir çünkü ilk yaptığınız şey o günün tonunu etkileyebilir ve henüz sorumluluklarınız tam olarak başlamamıştır.

“Designer Relationships and Partners In Passion” kitabının yazarları Patricia Johnson ve Mark Michaels’a göre sabahlar aynı zamanda kalp ritmi ve kan basıncının muhtemelen gün boyunca yaşanacak en düşük değerlerde olduğu anlardır. Şöyle açıklıyorlar:

“Rahat olduğumuzda yakınlık hissetmeye, duygulara ve bağ kurmaya daha yakın oluruz. Maalesef çoğu çift evden çıkmaya kitlendiği için yataktan itibaren birbirlerini umursamıyorlar.”

Anlamıyor değiliz: Dişinizi bile fırçalamadan çaba göstermeye ne zaman, ne enerjiniz var. İyi haber ihtiyacınızın olmaması.

Bu 6 nokta küçük fakat önemli. Sabah rutininize eklemeyi deneyin.

1) “GÜNAYDIN” VE “HOŞÇAKAL” DİYİN.
Basit duyuluyor fakat etkisi büyük.

Şöyle düşünün: Bilgisayarı kapatıp, otobüse yetişmeden önce ofis çıkışında insanlara “Hoşçakalın” diyorsunuz. Ya da arkadaşlarınızla içtikten sonra vedalaşırken iyi dilekler sunuluyor.

Partneriniz de bunu hak ediyor.

Redondo Beach, California’dan evlilik ve aile terapisti Sara Sedlik’e göre “Günaydın dememek ya da hiç bir şey söylememek partnerinize kendini yalnız ve önemsiz hissettirebilir.”

“Hoşçakal demek de günaydın demek kadar önemlidir. Tartışıyor olsanız bile bu karşınızdaki insanı kale aldığınızı gösterir. Basıp gitmek insanlara kendini terk edilmiş hissettirebilir.”

2) 10 DAKİKA ERKEN UYANIN VE BERABER KAHVE İÇİN.
Eğer cumartesi sabahı değilse, sabahları kalkıp beraber kahve içiyor musunuz? Bir sürü iş anlaşmasının ya da arkadaşların kahve üzerinden kurulması tesadüfi değildir. Size zamanı beraber deneyimleme ve iletişim kurabilme imkanı sağlar.

Aşk uzmanı ve koçu Laurel House alarmı 10 dakika erkene alıp evden çıkmadan beraberce bir kahve içmenizi tavsiye ediyor. Daha erken uyanmak iyi duyulmuyor, farkındayız. Fakat bu zamanla istediğiniz bir şey haline de gelebilir.

“Günün tonunu belirlemekten öte, zihin tonunuzu ayarlıyorsunuz.”

3) İLTİFAT EDİN
Günlük rutine takıldığınız zaman, partnerinize onunla neden beraber olduğunuzu, neden gurur duyduğunuzu ve neden sevdiğinizi unutturabilirsiniz.

Araştırmacı John Gottman’a göre evlilikteki tonu ayarlamanız için 1 olumsuz yorumu 5 olumluyla karşılamalısınız.

“Çok güzel kokuyorsun” gibi basit sözler bile fark yaratabilir. Sabah bunu yapmak ise en doğru zamanda olacaktır.

4) KIZGIN OLDUĞUNUZ ŞEYLERİ PAYLAŞIN
Yatağa öfkeli gitmek iyi olmayacaktır. Fakat Sedlik’e göre evi öfkeli terk etmemek daha da önemlidir.

Uyanmak ve içinizdekileri söylemek, 5 dakikalık bir diyalog evliliğinizi onarabilir.

“Sabahları bu konuşmaları yapmak tüm günün öfke ve kızgınlıkla gölgelenmesini engeller. Kim ailesine ve işine odaklanmak isterken bir de üstüne uzak hissetmek ya da yanlış anlaşılmak ister ki?”

5) BİRBİRİNİZE BAKIN
İlk çıkmaya başladığınız zamanları düşünün. Birbirinize aşkla baktığınız günleri.

Başlangıçta işler farklıdır fakat birbirinize bakmak ilişkinizi mutlu kılmak için çok önemli.

Michaels ve Johnson’a göre insanlar zamanla birbirlerine bakmayı azaltırlar ve bunun için aşkınızı hatırlatan o bakışmalar hep yaşatılmalı. “Sabahları bunu yapmak ise idealdir çünkü daha rahat ve açık olursunuz.”

Sonuçta yanyanasınız. Saçma görünebilir ama tartışmak yerine biraz da birbirinize bakmayı deneyin. Eğer bu bakışmalar kıkırdaşmalarla desteklenirse güne başlamak için harika bir an yaratmış olursunuz.

6) ONA ŞAKA YAPIN
Baskı hissetmeyin: İyi bir şaka olması gerekmiyor. Belki kötü şakalar, belki de edepsiz şakalar sizin tarzınızdır. Ya da ikinizin arasında sizi hep güldüren bazı durumlar vardır.

Sedlik çocukları okula hazırlarken yapılabilecek şakaların bağlantınızı derinleştireceğini söylüyor. “Şaka yapmak evliliğinizde stresi azaltıp, partnerlik hissiyatını artırabilir.”

MEN’S HEALTH TÜRKİYE