SAĞLIK: Kalbiniz için her gün bu kadar yürüyün

Harekete geçmeniz, kalbiniz için çok daha iyi olacak. Kalbinizi korumak için günde azıcık yürümenin yeterli olduğunu düşünüyorsanız, ajandanızda yürüyüş için biraz daha yer açmanız gerektiğini söylemek bizim boynumuzun borcu.

Şaşırtıcı olmasa gerek; fakat Birleşik Krallık’ta yapılan yeni bir araştırma, kalbinizi, oturarak çalışmanın olası zararlarından korumak için sandığınızdan daha fazla yürümeniz gerektiğini söylüyor.

Araştırmacılar, 111 İskoç posta memurunun haftalık aktivitelerini gözlemlediler ve bu kişileri ofis çalışanları ve postacılar olarak iki ayrı kategoriye ayırdılar. Ayrıca, katılımcıların hiçbirisi geçmişte sigara içmemişti ve kalp krizi, felç, kalp rahatsızlığı, diyabet ya da yüksek tansiyon gibi sağlık sorunları da bulunmuyordu.

Oturarak çalışanların, yani ofis çalışanlarının bel çevreleri daha genişti. Ayrıca, kardiyovasküler hastalık riskleri de daha yüksekti. Dahası, kötü kolesterol seviyeleri yükselmiş ve iyi kolesterol seviyeleri de düşmüştü.

Fakat öyle görünüyordu ki, tüm bu olumsuzlukların bir de panzehiri vardı: Günde 15.000 adımdan fazlasını atanlar -ki bu miktar yaklaşık 11-12 km’ye denk gelmekte- tüm gününü oturarak geçirenler ile kıyaslandığında kalp sağlığı açısından en düşük riske sahip olanlardı.Bu araştırma, iş yerinde yeterince hareket etme şansı olmayan kişilerin düzenli aktiviteler yapmaları gerektiğinin önemini bir kez daha vurguluyor.

Eğer her gün yürüyüş yapamayacaksanız (tabii fiziksel aktivite açısından tek seçeneğiniz yürüyüş de değil) küçük aktivite molaları verebilirsiniz. Örneğin, öğle yemeğine yürüyerek gidebilir, toplantı için üst kata çıkarken merdivenleri kullanabilirsiniz. Zamanınız artıyorsa, akşam saatlerinde bir miktar egzersiz planı yapabilirsiniz.

MEN’S HEALTH TÜRKİYE