EKONOMİ: Hamburgerin evrimi

Hamburger artık bildiğiniz gibi değil! Fast-food kültürü yerini butik hamburgercilere bırakıyor. Son zamanların trendi haline gelen steak ve burgerlere özellikle gençler tarafından yoğun talep var. Sektörü bilenler trend haline gelen butik burgerlerin herkes tarafından beğenilerek tüketildiğini söylüyor. Tabi bu durum büyük fast food markalarının hamburgerlerini değilde daha çok el yapımı butik hamburgerleri tercih eden genellikle 25 ile 30 yaş gurubunda görülüyor.

Türkiye’nin yemek yeme alışkanlıkları son yıllarda değişti. 80’lerin sonu 90’ların başında doğan Y kuşağı artık para kazanmaya başlayıp dışarıda harcama yapıyor. Son yıllarda sayılarında patlama yaşanan steakhouse’lar ve burgerciler için bu çok büyük bir iş fırsatı demek.

Son yıllırda İstanbul’un popüler bugercilerinden biri Beşiktaş’taki Biber Burger. Biber Burger’in işletmecisi Barış Akgün, “Biber’in sahibi Aydın Tüfekçi ofis çalışanı olmanın kendisine göre olmadığını anlayıp işi bıraktı ve burayı kurdu. Hamburger yeme alışkanlıkları değişiyor. Bunu görmek gerek. Eskiden büyük fast-food zincirler pazarı domine ediyordu. Genç kuşak ise farklı bir lezzet peşinde” diyor.

Büyük zincirlerdeki gibi Self-servis yerine hamburgerin masaya gelmesinin müşterinin hoşuna gittiğini anlatan Akgün, “Biz yüzde 100 dana eti kullanıyoruz, sos seçiminde çok dikkatliyiz. Sektörde bu şekilde dana eti kullanan kişi sayısı çok az.” ifadelerini kullandı. Akgün 5 yıl önce bu kadar burger farkındalığının olmadığını ancak şuan da durumun tamamen değiştiğini ve günümüzün trendin butik hamburgerciler olduğunu dile getirdi.

Mekanın favori yemekleri arasında yer alan Jetlag Burger ile Louise Burger olduğunu söyleyen Akgün bir günde ortalama 500 adet burger sattıklarını söyledi. Daha çok öğrencilerin popüler hale getirdiği mekanda ikinci şubesini de Bomonti’de açmaya hazırlanıyor. En doyurucu ve lezzetli, olanının ise Jetlag Burger oldugunu söyleyen Barış Akgün Beşiktaş’daki mağazasında en çok satan ve en beğenilen ürün olduğunu söyledi.

KIRMIZI ETTEN YAKINIYORLAR

Gayrettepe semtinde yer alan Retro Burger’in sahibi Doğan Yılmaz ise yaklaşık 7 yıldan beri bu işle ilgileniyor. Sozcu.com.tr’ye konuşan Yılmaz kırmızı et fiyatlarının yüksek olmasında yakınıyor. Et fiyatlarının çok pahalı olduğunu dile getiren Yılmaz aylık giderlerinin 60 Bin TL’yi bulduğunu söyledi.Ayrıca sektörde Angus eti kullanan firmalarında olduğunu belirten Yılmaz tüketicileri bu konuda uyardı. Angus eti olan köfteleri yememeleri gerektiğini söyledi.

NDP’nin 2015 yılında yaptığı araştırmaya göre Avustralyalılar yılda 38 hamburger yiyor. Avustralyayı 30 hamburger ile ABD izliyor.

SÖZCÜ