DÜNYA: Irma Kasırgası yıktı geçti…

Harvey Kasırgası’nın yaralarını sarmaya çalışan ABD’nin Florida bölgesini şimdi de Irma Kasırgası vurdu. Hızı yavaşlamasına rağmen Florida’da milyonlarca insan etkilendi. İlk belirlemelere göre en az 5 kişi hayatını kaybederken elektriklerin kesilmesiyle yağmacılar sokaklara döküldü.

ABD Başkanı Donald Trump’ın küresel iklimi durdurmak için dünya liderlerinin imza attığı Paris İklim Anlaşması’nı imzalamamasının ardından Amerika, iklim felaketleriyle karşı karşıya kaldı.

Büyüklüğü Fransa’nın yüzölçümü kadar olan Irma Kasırgası, Harvey Kasırgası’nın ardından ABD’yi neredeyse felç etti.

Geçtiğimiz haftalarda hızı saatte 200 kilometreyi bulan Harvey Kasırgası’nın Teksas’ı vurmasının ardından Karayipler’den gelen Irma Kasırgası, Florida’yı etkisi altına aldı.

Karayipler’deki birçok adada yaşamı olumsuz hale getiren ve en az 25 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan Irma Kasırgası o dönemde saatte 300 kilometre hızla ilerliyordu.

ABD’ye saatte 136 kilometre hızla gelen Irma Kasırgası Amerika’ya dördüncü kategori olarak girse de kısa süre sonra birinci kategoriye düştü.

ABD’nin Florida eyaletini etkileyen Irma Kasırgası, Tampa kentine ulaştı. Kasırganın gözü eyaletin batı yakasındaki kentlerin üzerinde dolaşsa da eyaletin doğusundaki kentler de yoğun yağış ve rüzgardan etkilendi.

https://www.instagram.com/p/BY3jnRJhQ3k/?taken-by=abcnews

Güneydeki Miami kentinden sonra batı kıyılarındaki Marco Adası ve Naples’e ilerleyen kasırganın kuvvettinin azaldığı belirtiliyor. ABD Ulusal Kasırga Merkezi, kasırganın kategorisinin 2’ye indirildiğini ve rüzgarın en fazla saatte 177 kilometre hızla ilerlediğini açıkladı.

DALGALARIN BOYU 5 METREYE ÇIKTI

Kasırga nedeniyle Florida’da en az 3 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Eyaletteki 3.4 milyon eve elektrik verilemezken, Miami kentinin bir kısmı da sular altında kaldı. Bölgede 170.000’den fazla insan sığınaklara giderken, 6 milyon kişiye ‘evlerinizi terk edin’ çağrısı yapılmasının ardından 5 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Eyaletin güneyindeki Florida Keys adalarında bulunan herkese bölgeyi terk etmeleri emri verilmişti. Dalgaların boyu yaklaşık 5 metreye ulaştı.

Bazı kentlerde ise hırsızlığı önlemek için gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Fakat buna rağmen Miami’de bazı yağmacılar sokağa çıktı. ABD polisinden yapılan açıklamaya göre en az 32 soyguncu gözaltına alındı. Orlando’da çekilen görüntülerde ise kadınlı-erkekli yağmacıların bir spor mağazına girip kutu kutu ayakkabı ve spor malzemesi çaldığı gözler önüne serildi.

ABD Başkanı Donald Trump, doğal afet ilanı bildirisini imzaladı ve federal acil yardım mekanizmasının harekete geçirilmesi için onay verdiğini duyurdu. Irma Kasırgası’nın “kocaman canavar” şeklinde tasvir eden Trump, “çok yakında” eyaleti ziyaret edeceğini de söyledi.

Doğal afet ilanı, eyelet sakinlerinin geçici barınaklara yerleştirilmeyi talep edebileceği ve ev ile işyerlerinin tamiri için hibe alabileceği anlamına geliyor.

Florida Valisi Rick Scott, tahliye emri verilen yaklaşık 6 buçuk milyon kişiye “evlerinizi hemen terk edin” uyarısı yapmıştı. Bu sayı, eyalet nüfusunun yaklaşık yüzde 30’una denk geliyor.

Irma, tarihin kayda geçen en büyük Atlas Okyanusu kasırgası. Özellikle Karayipler’de büyük yıkıma neden olan kasırgada, en az 27 kişi hayatını kaybetti.

Dünyaca ünlü iş adamı Richard Branson da Irma Kasırgası’ndan nasibini alanlardan biri. Necker Adası’nda yaşayan ve adada kendine adeta bir tatil köyü yaratan milyarder adada yaşadığı korkuyu ve Irma Kasırgası’nın yarattığı yıkımı gözler önüne serdi.

 

Takipçilerine adada çektiği fotoğrafları paylaşan Branson, yardım çalışmalarına katılmak için Porto Riko’ya gittiğini de duyurdu.

IRMA KASIRGASI ABD’DEN ÖNCE ADALARI VURDU
Küba: Yetkililer kasırganın ciddi hasara yol açtığını açıkladı ancak detay vermedi. Can kaybı bilgisi gelmedi.
Turks ve Caicos Adaları:Büyük hasara neden oldu, boyutu henüz bilinmiyor.
Barbuda: Bu küçük adanın ‘neredeyse yaşanamaz hale geldiği’ söyleniyor. Yerleşim yerlerinde ve altyapıdaki hasar boyutunun yüzde 95’i bulduğu açıklandı. Barbuda Başbakanı Gaston Browne, kasırganın 100 milyon dolarlık bir maliyet ortaya çıkardığını söylüyor.
St Martin: Fransa ve Hollanda arasında bölünmüş olan bu adada ise Hollanda’ya ait olan tarafta büyük bir tahribat meydana geldi. Adada 5 kişi hayatını kaybetti.
Porto Riko: ABD toprağı olan Porto Riko’da 6.000 üzerinde kişi barınaklarda yaşamaya başlamış durumda. Adanın büyük kısmında elektrik kesintileri yaşanıyor.
Virgin Adaları: Altyapıda büyük hasar meydana geldiği biliniyor. Adada 4 kişi hayatını kaybetti.
Anguilla: İngiltere toprağı olan bu adada da bir kişi öldü. Bir görgü tanığı ‘Adamız nükleer saldırıya uğramış gibi gözüküyor’ dedi.
Virgin Adaları: İngiltere’ye bağlı ada takımında acil durum ilan edildi. Enkaz altında hayatını kaybetmiş kişiler olabileceğinden endişe ediliyor.













SÖZCÜ