AKTÜEL: Türkiye mimari tarihini ekranlara taşıyorlar

Dünyadaki mimarlık ve sanat akımlarının Türkiye topraklarındaki yansımalarını iki bölümlük bir belgeselle ekranlara taşıyan İzdüşüm belgeseli, Eylül ayında Türkiye’deki Art Nouveau ve Modernizm yansımalarını izleyiciyle buluşturuyor.

Mimar Banu Uçak tarafından hazırlanan ve sunulan İzdüşüm belgeselinin ilk bölümü Türkiye topraklarında Art Nouveu’nun izini sürerek, dönemin batılılaşma etkisi altındaki tarihine ışık tutuyor. 19. yüzyılda dünyada sanayi devriminin ardından ortaya çıkan standartlaşma ve zanaattan kopuşa bir tepki olarak doğan Art Nouveau’nun, çöküş dönemindeki Osmanlı’nın kalbi İstanbul’da, özellikle Galata ve Pera’da kendine nasıl geniş bir yer bulduğu, Sultan II. Abdülhamit’in hamiliğinde nasıl yaygınlaştığını izleyeceğimiz belgeselde, konutlardan camilere, dini yapılardan bu coğrafyada inşa edilmiş ilk moda evine kadar onlarca farklı yapıyı izlemek mümkün.
Mimar Müge Cengizkan’ın içeriğini hazırladığı ve mimar Banu Uçak’ın sunduğu İzdüşüm’ün ikinci bölümü ise yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin Türkiye topraklarına armağan ettiği ve sadece bir mimarlık akımı olarak değil, modern bir Türkiye kurma projesinin yansıması olarak ortaya çıkan modern mimarlık mirasına odaklanıyor.

SÖZCÜ