KÜLTÜR: Burning Man’den sıra dışı kareler

Dünya’da gerçekleştirilen en post-apokaliptik festival olan Burning Man’den sıra dışı kareleri sizler için derledik. Burning Man Festivali’ni bilen bilir. BoredPanda’dan derlediğimiz habere göre bu sene 27 Ağustos 4 Eylül arası yapılan festival hakkında biraz bilgi verelim dedik.

1986 yılında, iki arkadaşın San Francisco sahilinde 2.5 metrelik bir heykeli yakmasıyla başladı her şey. Sonrasında, yaz gün dönümünde 32 metrelik bir heykelin yakılması etkinliğine dönüştü.

Bu yıl 27 Ağustos ile 4 Eylül arası yapıldı.

Ne kadar çılgın görüntülere tanık olduğunu biliyoruz.

Bu yılın sanat teması ‘Radikal Ritüel’.

Nevada’nın Black Rock Çölü’nde düzenlendi.

70 bin insanı barındıran bir vaha düşünün.

Kendini ‘topluluğa, sanata, dışavuruma, kendi kendine yeterliliğe adanmış geçici bir metropolis’ olarak tanımlıyor festival.

10 adet prensibi var.

Birincisi: Radikal Kapsama

İkincisi: Armağan

 

Üçüncüsü: Meta Olmaktan Çıkarma

Vericilik ruhunu hayatta tutmak için, hiçbir sponsorluk, alışveriş veya reklam içermeyen sosyal ortamlarla dolu bir topluluk arayışındalar. Kültürümüzü böyle bir sömürüden korumak için hazır olduklarını da belirtiyorlar.

Dördüncüsü: Radikal Öz Yeterlilik

Burning Man, bireyi içsel kaynaklarını keşfetmeye, kullanmaya ve bu kaynaklara inanmaya teşvik ediyor.

Beşincisi: Radikal Dışavurum

Radikal dışavurum, bireyin özgün hediyelerinden geliyor. İçeriği bireyden veya işbirliği yapan bir gruptan başka kimse kararlaştıramaz. Bu içerik başkalarına hediye olarak sunulur. Bu hususta; verici, alıcının hak ve özgürlüklerine saygı duymalıdır.

Altıncısı: Toplumsal Çaba

Burning Man halkı, yaratıcı işbirliği ve dayanışmaya değer veriyor. Sosyal ağları, kamusal alanları, sanat eserlerini ve bu ağların oluşumuna katkıda bulunan iletişim yöntemlerini üretmeye, desteklemeye ve korumaya gayret ediyor.

Yedincisi: Toplumsal Sorumluluk

Sivil topluma değer veriliyor. Etkinlik düzenleyen toplum üyeleri, toplumun refahını göz önünde bulundurup katılımcılarla toplumsal sorumluluklarını iletmeye gayret etmeli. Aynı zamanda yerel, eyalet ve federal yasalarını göz önünde bulundurarak etkinlik düzenlemelidir.

Sekizincisi: İz Bırakmamak

Burning Man halkı çevreye önem verir. Toplandıkları yerde etkinliklerinden hiçbir iz bırakmamak önemli bir prensiptir. Kendi arkalarını toplarlar ve mümkün oldukça bu yerleri bulduklarından iyi halde bırakmaya gayret ederler.

Dokuzuncusu: Katılım

Toplumda veya bireyde, dönüştürülebilir değişimin ancak derinden kişisel katılımla gerçekleştirilebileceğini düşünüyorlar. Herkes çalışmaya davetli. Herkes eğlenmeye davetli. Kalbinizi açarak dünyayı gerçek bir yer haline getirebilirsiniz.

Onuncusu: Dolaysızlık

Dolaysız deneyim, yaymak istedikleri kültürün değer yapıtaşlarından en önemlisi diyebiliriz. İnsanın içselliğiyle arasında duran bariyerleri kaldırmayı, toplumun diğer bireylerinin gerçekliğini keşfetmeyi ve insan kapasitesini aşan doğal güçlerle iletişime geçmeyi hedefliyorlar.

Yalnızca bir festival gibi görünen bu etkinlik aslında derin bir felsefeye dayanıyor.

ONEDİO