TEKNOLOJİ: Microsoft yapay zeka için bir donanım platformu kurdu

Google ve IBM’in ardından Microsoft da kendisinin kontrol edebileceği yapay zeka işlemcilerine yöneldi. Microsoft, bulutta hızlı, gerçek zamanlı AI vaat eden kendi donanım hızlandırma platformu Project Brainwave’yi tanıttı.

Microsoft, gerçek zamanlı bir yapay zeka vaat eden Project Brainwave’yi tanıttı. Microsoft’un yeni yapay zeka donanımı, Intel’in yeni Stratix 10 saha programlanabilir geçit dizisi (FPGA) yongası sayesinde, 1 milisaniye dakikadan daha az gecikme ile makine öğrenme görevlerinde 39.5 teraflopluk işleme kapasitesine sahip. Bu sayede en ağır görevleri sıkıştırabilir ve kolaylıkla çalıştırabilir. Kısaca karmaşık yapay zeka işlemlerini 1 milisaniyeden daha düşük bir gecikme ile gerçekleştirebiliyor.

Sistem, sabit kodlar içeren rakiplerine karşı çok daha esnek bir yapıda. Oluşturulan donanım, Microsoft’un kendi yapay zekasının yanı sıra, Google’ın TensorFlow’unu ve diğer sistemlerini de çalıştırabiliyor. Project Brainwave sayesinde istediğiniz şekilde bir makine öğrenme sistemi kurabilirsiniz ve donanımın yöntemlerinizi belirlemesine izin vermemek yerine gerçek zamanlı çalışmasını bekleyebilirsiniz.

Microsoft, Project Brainwave’i kendi Azure bulut servisleri vasıtasıyla kullanıma sunmayı planlıyor. Geniş bir kabul görmesinin garantisi yok, ancak Microsoft’un internet üzerinden yayınlanan AI’yı büyük miktarda üreten Google’a, Facebook’a ve diğer kişilere herhangi bir zemini bırakmak istemediği açık. Microsoft, yapay zekanın nasıl çalıştığını bilen ve kontrol etmek isteyen şirketlerin Azure’ye akın edeceklerini iddia etti.

MİLLİYET