EMLAK: İmar affında son durum

Uygunsuz yapıların resmiyet kazanmasını sağlayan imar affı yasası 2017 de çıkıyor. İmar yönetmeliklerine uygun inşa edilmemiş olan kaçak yapılaşmaların veya kural dışı bir şekilde sonradan inşa edilen ek birimlerin resmiyet kazanmasını sağlayan bir yasa olan imar affı 2017 yılında çıkıyor. Böylelikle bu tip kaçak nitelikli yerleşimlerdeki hak sahipleri, yasayı gerekçe göstererek tapularına sahip olma adımlarını atabiliyor. Yakın bir zamanda çıkması beklenen bu yeni düzenleme, 31/12/2000 ve 19/07/2003 tarihleri arasında devlet hazine arazisi üzerine konut, iş yeri gibi çeşitli kaçak yapılaşma gerçekleştirenlerin imar haklarını elde etmesini kapsıyor.

İmar affı nedir?

2981 Sayılı imar yasası, imar ve gecekondu yasalarına aykırı bir biçimde üretilmiş ya da üretilmekte olan tüm yapılaşmalar hakkında uygulanacak muameleleri hazırlayan bir kanundur. Bu kanuna göre kaçak yapılaşmalardaki vatandaşların mülkiyet problemlerinin çözülmesi hedefleniyor. Daha önce de çıkarılmış olan bu kanunların kamuoyundaki genel ismi “imar affı” olarak biliniyor.

İmar affı kanunu kimleri kapsar?

Tamamı ya da bir bölümü kaçak olan ve izinsiz inşa edilen tüm gayrimenkuller imar affı çerçevesinde yer alıyor. Yasanın yürürlükte olduğu zaman aralığı ile belirtilmiş olan kapsama tarihleri arasındaki uyuşmazlık nedeniyle meclise sunulan imar affı, 31/12/2000 ve 19/07/2003 tarihleri arasında mağduriyet yaşayan vatandaşların mülkiyet haklarını verebilmeyi amaçlıyor.

İmar affından nasıl yararlanılabilir?

Yasada belirtilen tarihlerde devlet hazinesi kabul edilen arazilerde kaçak yapılaşma gerçekleştiren vatandaşların, tapu haklarını alabilmek için yasanın resmi gazetede yayınlanmasını beklemesi gerekiyor. Yasa yayımlandıktan sonra yapılaşmanın bağlı bulunduğu belediyeye bireysel başvuru yaparak mülkiyet haklarını elde etme süreci başlatılabiliyor.

Hangi yapılaşmalar imar affından yararlanamıyor?

İmar affına dahil olmayan bazı önemli devlet arazileri ve alanlar da yeni yasayla birlikte düzenleniyor. Örneğin askeri ve özel güvenlik bölgeleri ile yollar ve meydanlar gibi kamusal alanlarda imar kurallarını ihlal etmiş olan vatandaşlar bu yeni yasanın kapsamı dışında kalıyor. Kara yolları kamulaştırma bölgelerinde, şehir içi şebeke suyu temin edilen bölgelerde ve şehrin tarihi turistik seyir ve gezi alanlarında kuralsız inşaatlar üretenler de yasadan faydalanamayanlar arasında yer alıyor. Ayrıca sanai kuruluşların tehlikeli madde atık ya da depo alanlarına ayrılmış özel bölgelerine yakın bir konumda izinsiz yapılaşma kuranlar da bu yeni yasadan hiçbir şekilde faydalanamıyor.

MİLLİYET EMLAK