DÜNYA: Kuzey Kore’ye gözdağı

ABD ve Güney Kore, Kuzey Kore’ye tatbikatla gözdağı verdi. ABD ve Güney Kore, Kuzey Kore’nin kıtalar arası balistik füze denemesinin ardından Japon Denizi’nde ortak tatbikat yaptı. İki ülke, ortak tatbikatlarında taktik balistik füzelerini de denedi. Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, ABD ile tatbikatları sonrası yaptığı açıklamada, “müttefiklerin füze savunmasını sadece açıklamayla değil eylemle de göstermesi gerektiğini” söyledi.

ABD’nin Güney Kore’deki kuvvetlerinin komutanı General Vincent Brooks ve Güney Kore Genelkurmay Başkanı General Lee Sun-jin de ortak açıklamalarında “sabırlı davrandıklarını ve kendilerine hakim olduklarını ancak bunun değişebileceğini” belirtti.
Açıklamada “İttifakın ulusal liderlerinin emirleri sonucu tercihimizi değiştirebiliriz. Bunun aksini düşünmek büyük bir hata olur” ifadeleri yer aldı.
Bazı Amerikalı uzmanlar, son denemesi sonrası Kuzey Kore’nin artık ABD’nin Alaska eyaletini vurabileceğini belirtmişlerdi.

Çin ve Rusya, ABD ve Güney Kore’nin askeri tatbikatları durdurması karşılığında Kuzey Kore’nin nükleer programını askıya alma çağrısı yapmışlardı.

ABD: Son deneme kabul edilemez
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ise Kuzey Kore’nin son denemesinin kabul edilemeyeceğini söyledi.
Rex Tillerson, Kuzey Kore’nin son füze denemesinin “ABD’ye yönelik tehdidin artması” anlamına geldiğini belirterek, “Washington nükleer silahlara sahip bir Kuzey Kore’yi asla kabul etmeyecektir” dedi.
Kuzey Kore’nin denemesi sonrası ABD bugün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı.

Kuzey Kore’nin füze yapımında kilometre taşları
Kuzey Kore’nin füze programı 1976 yılında Mısır’dan gelen ilk paket Scud füzeleri ile başladı.
1984 yılında kendi tasarımları olan Hwasong’lar yapıldı.
Bin kilometre menzili olan bu füzeler konvansiyonel, kimyasal ya da biyolojik savaş başlığı taşıyordu.
Hwasong’dan 1300 kilometre menzile sahip Nodong tasarımı üretildi.
2016 yılında Stratejik Çalışmalar Uluslararası Enstitüsü’nün analizinde füzelerin ‘Güney Kore’nin tümünü ve Japonya’nın büyük bir kısmını vurma’ kapasitesine sahip olduğu aktarıldı.

Bu sabah Kuzey Kore kıtalar arası füze denemesi yaptıklarını televizyondan duyurdu.
Bu sabah Kuzey Kore kıtalar arası füze denemesi yaptıklarını televizyondan duyurdu.

Daha güçlü kapasiteye sahip olan Musudan füzeleri geliştirildi ve bu füzeler 2016 yılında test edildi.
Ne kadar uzağa gidebilecekleri ise kaynaklara göre değişiyor, İsrail istihbaratı 2 bin 500 kilometre derken Amerikan Füze Savunma Ajansı 3 bin 200 kilometre diyor. Başka kaynaklar ise 4 bin kilometre olabileceğini aktarıyor.
Ağustos 2016’da ise Pukguksong adında bir denizaltında bulunan ‘yüzeyden yüzeye, orta menzilden uzun menzile’ füzelerin test edildiği belirtildi.
4 Temmuz’da kıtalar arası füze denendiğinin açıklanması ise Pukguksong füzelerinin bir adım öteye taşınarak ABD’nin bir nükleer savaş başlığı ile tehdit edilebileceği anlamına geliyor.

BBC Türkçe