EMLAK: CNR Emlak 2017’de zirve yapacak!

Kentsel dönüşüm yeterli hıza ulaşamayınca hükümet harekete geçti. 5 yılda riskli binaların dönüşümü için 75 milyar liralık kaynak ayrılacak. Belediyelere faizsiz kredi, müteahhit ve vatandaşa teşvik verilecek.

Hükümet, deprem riskine karşı 5 yıllık dev bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bakanlar Kurulu’nun son toplantısında proje masaya yatırıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, proje ile ilgili kurula bilgi verdi. Proje, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulacak. Erdoğan’ın onayının ardından yasalar çıkartılacak. Buna göre, 5 yılda Türkiye’deki tüm riskli binalar dönüştürülecek. Bunun için ilk etapta 75 milyar liralık bir kaynak aktarılacak.

Bina Bazlı Teşvik Sağlanacak

Kentsel dönüşümün hızlanması ve istenilen seviyeye gelebilmesi için yeni teşvik mekanizmaları devreye girecek. Herkesin kendi binasını ölçtürüp yenilemesi sağlanacak. Müteahhit ve bina sahiplerini teşvik edecek bir sistem kurulacak. Alan bazlı dönüşüm yapılacak; bunu da belediyeler yürütecek. Kendi mahalleri içinde riskli gördükleri yerleri belirleyecek. Bakanlar Kurulu buraları riskli alan ilan edecek ve dönüşüm yapılacak. Belediyelerin finans sıkıntısını açmak için bakanlık uzun vadeli sıfır faizli iki yıl ödemesiz kredi verecek. Belediyelere gelir olarak Hazine arazisi verilmesi de gündemde.

Bakanlık, belediye ve müteahhitlerin birlikte hareket edecekleri yeni kentsel dönüşüm sistemi inşaat sektörünü oldukça hareketlendirecek. Yeni çıkarılacak yasalarla devlet desteğini de arkasına alan sektör yine CNR Emlak Fuarı’nda buluşacak. Kentsel dönüşümle elde edilecek yeni projelerin de yer alacağı fuar, katılımcı firmaları için oldukça yüksek ticari avantajlar sağlıyor.

Türkiye emlak ve gayrimenkul sektörünün en büyük fuarı CNR Emlak Fuarı 23-26 Kasım 2017 tarihleri arasında CNR EXPO Yeşilköy’de gerçekleşecek.