EĞİTİM: TEOG puanına göre doğru okul seçimi nasıl yapılır?

TEOG sınav sonuçları açıklanırken, gözler okul okul seçimine çevrildi. Peki doğru okul seçimi nasıl yapılır? İşte ipuçları…

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 8. Sınıf öğrencilerine yönelik yapılan ve 1.185.328 öğrencinin katıldığı ikinci dönem merkezi ortak sınavlarının sonuçları, “e-okul Veli Bilgilendirme Sistemi”nden duyuruldu.
TEOG sonuçlarını heyecanla bekleyen öğrenciler, iyi bir lisede eğitim görmek için tercihte bulunacaklar. ide okulları TEOG birimi, öğrencilerin gelecekleri için en doğru tercihi yapmaları adına hem öğrencilere hem de anne babalara, okul seçiminde dikkat etmeleri gereken konularla ilgili önerilerde bulundu.

TERCİH DÖNEMİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Öğrenciler, Haziran – Temmuz 2017 tarihleri arasında lise için tercihlerini yapmaya başlayacaklar. Aileler tercihleri, eokul.meb.gov.tr adresinden yapılabileceği gibi öğrencinin mezun olduğu okuldan ya da herhangi bir ortaokul müdürlüğünden de yapılabilecek.
TEOG sonuçlarına göre sıralama yapacak olan öğrenciler, tüm okul türlerini içeren 25 okula kadar tercihte bulunabiliyor. Ancak, ‘özel okula kayıt yaptırdım’ tercihini işaretleyenlere okul tercih ekranı açılmayacak. Özel okullara kesin kayıt yaptıranlar da tercih sistemine dahil edilmeyecek.
Yerleştirme işlemleri, öğrencilerin YEP üstünlüğü, tercih önceliği ve okul kontenjanına göre yapılacak, yerleştirme sonuçlarının ilanı ve kesin kayıtlar ise Ağustos’da açıklanacak.

TEOG PUANI NASIL HESAPLANIYOR

Liseye girişte, Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) dikkate alınıyor. YEP için öncelikle öğrencilerin Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (AOSP) hesaplanıyor.
YEP hesaplanırken öğrencilerin 6, 7 ve 8’inci sınıf Yılsonu Başarı Puanı (YBP) ile 8’inci sınıf AOSP’si toplanıyor. Elde edilen toplam puan da ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan elde ediliyor. Puanlama, 500 tam puan üzerinden yapılacak.

DOĞRU SEÇİM NASIL YAPILMALI?

Lise, yükseköğrenime geçiş kararının verildiği önemli bir dönem. Bu nedenle, 8. sınıfı başarıyla tamamlayan öğrencilerin önce hangi tür liseyi seçeceklerine karar vermeleri gerekiyor. ide okulları TEOG birimi, okul seçiminde akademik başarıya ek olarak öğrencinin kendi yeteneklerini keşfetmesi ve o alana doğru bir şekilde yönlendirilmesi gibi konulara da dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
Öğrenciler, 500 tam puan üzerinden aldıkları TEOG yerleştirme puanına göre özel ya da devlet okulu seçeneklerini sıralayarak, kendi kariyer ve eğitim olanaklarına göre başvuru yapabilirler. Yurtdışında eğitim almak isteyenler ise, tercihlerini IB programı uygulayan okullardan yana kullanabilir.
Okul seçiminde bulunurken, mutlaka eğitim kadrosu göz önünde bulundurulması gerektiğini belirten ide okulları Eğitim Direktörü Dilek Yakar, “Lise dönemi, öğrencinin kendini daha çok tanıdığı ve yetenekleri doğrultusunda kariyer planlaması yaptığı bir dönem. Öğretmenler bir yandan eğitmen fonksiyonunu icra ederken diğer yandan birer yönlendirici, mentor olarak çocuklarımızın kendi becerilerini ortaya çıkarmalarına yardımcı olmalıdır. Bizler de bu dönemde, danışman öğretmenlerimizle birlikte akademik, sosyal ve duygusal açıdan öğrencilerimizin gelişimini takip ederek, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda doğru mesleki eğilimlere yönlendiriyoruz” dedi.

SÖZCÜ