TEKNOLOJİ: Film indirmek tarih oldu

Artık internetten film inderlere ceza geliyor. İnternetten film indirenlere Microsoft’tan kötü haber. Microsoft, en güncel işletim sistemi olan Windows 10 için çeşitli sitelerden torrentleri engelleyecek bir güncelleme hazırlıyor. İşte Microsoft’un engellemek istediği torrent siteleri. Windows 10 için yayınlanacak yeni güncellemeyle çeşitli torrent sitelerinden indirilen içerikler engellenecek. Microsoft’un başta Kodi, The Pirate Bay ve KickassTorrents olmak üzere büyük siteler üzerinden dosya indirmeyi engelleyeceği belirtildi. Microsoft, böylece telif haklarının korunması konusunda taviz vermeyecek.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca sanatın ve sanatçıların haklarını korumak amacıyla telif haklarına yönelik hazırlanan yasa taslağında, özellikle gençlerin sık başvurduğu yöntem olan, korsan film ve dizilerin farklı mecralarda paylaşılmasına “internet yavaşlatma” cezası verilmesi öngörülüyor. Taslakta, internetten korsan filmi izleyenlere yönelik ise bir yaptırım yer almıyor.
Bakanlıkça taslağın yasalaşması durumunda hayata geçirilecek bu yaptırım, “önce iki defa uyar” prensibine dayanacak. Yine taslak kapsamında kurulması planlanan “Dijital Telif Hakkı İhlalleriyle Mücadele Merkezleri” tarafından bu tip dosya paylaşımlarında bulunduğu belirlenen bireysel internet aboneleri, iki kez uyarılacak. Kişinin bu eylemlerine devam etmesi durumunda ise internet hızı 6 aya kadar yavaşlatılabilecek.