EĞİTİM: Yetenek sınavı kaldırıldı

Milli Eğitim Bakanlığı yeni bir uygulamaya geçiyor. MEB’in Güzel Sanatlar Eğitimi yönetmeliğini yürürlükten kaldırması ile öğretmenler artık yetenek sınavına girmeden ve alan ayrımı yapılmadan Güzel Sanatlar Fakültelerine idareci olabilecek. Geçmişte, güzel sanatlar fakültelerine idareci olmak için öğretmenler yetenek sınavına giriyordu ve sınav sonucuna bağlı olarak atanması yapılıyordu. MEB’in Güzel Sanatlar Eğitimi yönetmeliğini kaldırması ile yetenek sınavında başarılı olma şartları da kalkmış oldu.

Bu konu hakkında Sözcü Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Eğitim İş Genel Başkanı Mehmet Balık, “Amaç sanatı yok sayıp yandaş yöneticiler ve kendilerine biat eden öğretmenler atamak” diyerek sözlerine devam etti:

”Güzel Sanatlar Fakültelerine giren öğretmenler geçmişte resim, piyano gibi alanında bir bölümün yetenek sınavından geçerek atanıyordu ve bu olmazsa olmaz kural idi. Bu şekilde her kesimden, siyasi görüş vs ayırt etmeksizin yetenekli öğretmenler güzel sanatlarda özgün bir şekilde öğretmenlik yapabiliyordu. Ancak yönetmeliğin kaldırılması ile ‘yetenek’ kriteri kalkarak, biat eden öğretmen ataması yapılacak. Amaç, sanatı yok sayıp yandaş yöneticiler ve yandaş ve kendilerine biat eden öğretmenler atamak. Sanatı iyice yozlaştırmak için yapıyorlar. Eskiden güzel sanatlar fakültelerinde, Edebiyat, Müzik, Spor gibi sanata dair branşlarda öğretmenler idareci olabiliyordu, ancak bu yönetmeliğin kalkması ile her alandan öğretmen, güzel sanatlara yönetici olabilecek”