TURİZM: Burada yaz bir başka!

Türkiye’de yaz tatili için önemli bir yere sahip olan Bodrum sezonu açtı. Beyaz, doğal taştan yapılmış evleri, ahşap pencereleri, begonvil çiçekleriyle her köşesi bir tablo gibi duran Bodrum’da yaz ayları bir başka… Muğla’nın Bodrum ilçesi, yıllara meydan okuyarak geçmişten bugüne taşıdığı geleneksel kültürü ve modern dönemi harmanlayarak, ziyaretçilerine ayrıcalıklı bir yaz tatili imkanı sunuyor.

Yerli ve yabancı turistleri büyüleyen kireç kaplı, bahçesinde zeytin, mandalina gibi ağaçları barındıran, dar sokaklara sıralanmış bu evleri fotoğraflamamak mümkün değil. Turistler yaz tatillerinde bu evlerde konaklayarak yazın keyfini çıkarıyor.

Pek çok uzman tarafından ‘mimarsız mimari’ olarak adlandırılan bu kale gibi evler, hem sağlamlığıyla hem de estetik duruşuyla ayrı bir atmosfer yaratıyor.

Günlük yaşamda kolaylık sağlanması için tasarlanan bu evlerin, ikinci katında bulunan boşluğa açılan bir kapıdan ipi çekerek kapının kapanması sağlanırdı. Böylece düşman saldırılarına karşı kale gibi güvenli bir hal alıyordu.

200 yıl öncesine dayanan kule evlerin yapımında doğal taşlar kullanılmıştır. Çatıların düz olması ise, yağmuru toplamak amaçlıdır. Çatıdaki özel bir sarnıçtan toplanarak yağmur suyu biriktirilirdi.