TURİZM: “Demokrasi ve Özgürlükler Adası”

Türkiye tarihinin bir dönemine damgasını vurmuş olan ‘Yassı Ada’, yeni proje ile düzenlenecek. Eski başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu, Maliye Bakanı Hasan Polatkan’ın yargılandığı ve idamlarından önce hapis yattıkları Yassı Ada, `Demokrasi ve Özgürlükler Adası´ projesi kapsamında 2013’te imara açılmıştı.

Atatürk’ün yatı ‘Savarona’nında adaya demirleyebilmesi için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından deniz doldurularak adanın çevresi genişletilecek ve uygun bir iskele yapılacak.

`Doğal ve tarihi sit alanından´ “turizm ve kültürel tesis” alanına dönüştürülen adaya otel, bungalov, kafe, restoran yapılması için çalışmalar başlatılmıştı. “Demokrasi ve Özgürlükler Adası” projesi kamuoyunda sık sık gündeme gelmişti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 14 Nisan’da projeyle ilgili yeni bir değişiklik yapıldı. Yapılan değişiklikte adanın doğu tarafı doldurularak genişletiliyor, böylece adaya feribotlar da yanaşabilecek.

Atatürk’ün yatı Savarona’ya ise, projede ayrı bir yer verildi. Yaklaşık 135 metre uzunluğundaki Savarona’nın güvenli bir şekilde yanaşıp bağlanabilmesi için, yanaşma uzunluğu en az 185 metre olarak hesaplandı.

 

Savarona’nın tarihi

Savarona, adını Hint Okyanusu’nda yaşayan Afrika kuğusundan almıştır. 1931 yılında Gibbs & Cox tarafından, Brooklyn Köprüsü’nün mühendisi Amerikalı John A. Roebling’in mirasçısı Emily Roebling Cadwallader için tasarlanmıştır. Blohm & Voss tarafından Hamburg’da inşa edilen gemi, 1931’de dünyanın en büyük yatı idi. Cadwallader çifti tarafından vergileri nedeniyle ABD’ye sokulamayan gemi, Hamburg’a geri dönmüştür.

Savarona, 23 Şubat 1938’de Türk hükümeti tarafından satın alınarak, Mustafa Kemal Atatürk’e hediye edilmiştir. Atatürk ölümünden önce gemide çok az vakit geçirmiştir. Yatın sahibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti’dir. 2038 yılına kadar armatör Kahraman Sadıkoğlu’na kiralanan yat, 2013 yılının sonralarında dönemin Başbakanı, Türkiye Cuhmuriyetinin 12.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca kiralık bulunduğu iş adamı Kahraman Sadıkoğlu’ndan devri alınmıştır. Türkiye’de ve yabancı ülkelerde gerçekleştireceği toplantı ve görüşmelerde prestij amaçlı olarak değerlendirilmek üzere bakım ve restorasyonu yapılmıştır.