DÜNYA: Merkel’den referandum açıklaması

Alman Başbakanı Merkel’dan referandum açıklaması geldi. Alman şansölyesi Merkel, “Türk vatandaşlarının kendi anayasa düzenine ilişkin karar verme hakkına saygı duyuyoruz” dedi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’deki referandum sonuçlarının belli olmasıyla ilk açıklamasını yaptı. Angela Merkel ile Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in ortak açıklamasında, “Federal hükümet, Türk vatandaşlarının kendi anayasa düzenine ilişkin karar verme hakkına saygı duyuyor” denildi.
Uluslararası haber ajansları, Alman şansölyesinin Ankara’ya saygılı bir diyalog çağrısı yaptığını son dakika olarak duyurdu.
Ortak yazılı açıklama şöyle: “Oylamanın az bir farkla sonuçlanması, Türk toplumunun derin şekilde bölündüğünü göstermektedir. Bu da Türk devlet yönetimine ve kişisel olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a büyük sorumluluk getirmektedir. Federal hükümet, zorlu bir referandum mücadelesinin ardından şimdi Türk hükümetinden, ülkedeki tüm siyasi ve toplumsal güçlerle saygı dolu bir diyalog içine girmesini beklemektedir.”
Açıklamada, Türkiye’de referandum süreci boyunca görev yapan AGİT gözlemci heyetine de teşekkür edildi. Referandum sonuçlarına göre, Almanya’daki seçmenler sandıkta yaklaşık yüzde 60 ‘evet’ oyu verdi.
Öte yandan, Ankara ve Berlin arasındaki ilişkiler, son bir yılda inişli çıkışlı bir grafik izliyor.