EMLAK: Yeni düzen geliyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Yapılan çalışmalar kapsamında, binaların bodrum katlarının bina ihtiyacının iki katına denk gelecek şekilde düzenlenecek otoparklar alanı yapılacak. Bu alanlar ise, inşaat hakkından sayılmayarak emsal harici tutulacak.

Yeni düzen geliyor!

Türkiye’de her geçen gün artan şehirleşme ile birlikte, insanların kullandığı ortak alanlarda da yetersizlik yaşanmaya başladı. Özellikle bir çok kişinin araba sahibi olması nedeniyle sokaklar ve caddelerde araba park etme çoğaldı. Var olan otoparkların yetersizliği ya da kişilerin evlerine yakın olmaması nedeni ile, pek çok kişi arabasını evine yakın bir kaldırıma park ediyor.

Bu durum, hayatı pek çok açıdan olumsuz etkiliyor. Kaldırımı kullanamayan yayalar ya da sokak köşelerine park eden arabalar nedeni ile başka arabaların dönüş yaparken zorlanması gibi.

Nazenin Grup Yönetim Kurulu Üyesi Kaan Pehlivan, konul ile alakalı olarak yaptığı açıklamada “İnşaat sektörüne hizmet edenlerin sadece yasal zorunlulukların çizgisinde faaliyet göstermesi bence yeterli değil. Çünkü şehirler, sokaklar hepimizin ve bizler, ailelerimiz, sevdiklerimiz aynı şehri paylaşıp aynı sokaklarda yürüyoruz. Binaların dış görünümü kadar şehrin işleyişine, dokusuna ne kattığımız da önemli. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın gündeme getirdiği yeni otopark düzenleme konusunu sonuna kadar destekliyoruz. Araçları sokaklardan çektiğimiz zaman birçok sorunu daha kolay ve hızlı çözebiliriz. Bu düzenleme hayata geçmese bile yeni bina yapacakların sorumluluk bilinciyle daha fazla otopark alanları yapmaları gerekiyor. Bu bilinç; daha fazla yeşil alan, özellikle engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak detayların eklenmesi gibi birçok konularda da olmalı. Ruhsatı alıncaya kadar göstermelik ya da ‘ne eksik ne fazla’ zorunlulukların yerine getirilmesi toplumsal vicdan için yeterli değil. Binaları tasarlayanların, inşa edenlerin sadece devlete karşı sorumlu olmadıklarını; tüm halka, medeniyete ve tarihe karşı sorumlu olduklarını düşünüyorum.” dedi.