EĞİTİM: Sınav kaygısı ve son gün

Sınav günleri eğitim hayatının en önemli günleridir. Her öğrenci sınavda başarılı olmak istediği için, heyecanlanır. Son gün bile saatlerce ders çalışarak içlerindeki kaygıyı gidermeye çalışırlar. 26 ve 27 Nisan’da gerçekleşecek olan TEOG için geri sayımın da başlaması, öğrencilerin heyecanını arttırdı. Peki sınav kaygısı nasıl giderilir? Son gün neler yapmalı?

 

Sınav kaygısı yaşanmasında, öğrencinin öz güveni, ders çalışmaya ayırdığı vakit, ailelerin öğrenciye yaklaşımı, bilgi eksikliği ve kişisel özellikler büyük rol oynamaktadır. Pek çok ailenin çocuklarının başarılı olmasını isterken, farkında olmadan onların üzerinde baskı uygulamaktadır.

Ayrıca, sınav gününden önce her şeyin hazır olması gerekir. Sınava giderken ulaşım araçlarınız, kalkacağınız saat, yanınıza alacaklarınız ve ihtiyacınız olabilecek pek çok şeyi önceden hazırlamanız gereklidir. Sınava gireceğiniz yer belli olduktan sonra, mutlaka önceden gidip öğrenmelisiniz. Böylece sınav günü oraya nasıl gideceğinizi önceden planlamış olursunuz.

Sınav yaklaşırken, uyku düzeninize de dikkat etmelisiniz. Düzenli uyku alışkanlığı, sınavdan önceki gece daha rahat uyumanızı sağlayacaktır.

Son gün çok fazla ders çalışılmamalı ve sevdiğiniz etkinlikleri yaparak, keyfili vakit geçirilmelidir. Böylece hem sınav stresiniz azalır, hem de rahatlamış olursunuz. Sınav günü yapacağınız kahvaltının sağlıklı, ağır olmamasına özen göstermeli ve fazla sıvı tüketilmemelidir. Özellikle sınavdan önce hiç denemediğiniz yiyecekleri de yememelisiniz. Böylece herhangi bir alerjik reaksiyon ya da mide sorunları yaşanma ihtimalini ortadan kaldırmış olursunuz.