AKTÜEL: Renkler ve nedenleri

Renklerin kıyafetler üzerindeki kullanımı amaca göre değişmektedir. Doktorların resmi giysisi beyaz önlük olsa da, dünyanın neresine giderseniz gidin, ameliyat önlükleri genellikle yeşil ya da mavi renklidir. Bu renklerin bir amaca yönelik olduğunuz biliyor muydunuz?

Resmi önlükleri beyaz renk olan doktorlar, ameliyata girerken yeşil ya da mavi renk giyerler. Nedeni ise, ameliyat sırasında uzun süre kan görmeleridir. Ameliyat oldukça önemli ve içerisinde bir sürü risk barındıran bir operasyondur. En ufak bir hata bile, bir insanın hayatına mal olabilir.

Uzun süre kanın kırmızı rengine bakan göz bir süre sonra bu renge alışır ve dikkatini yitirir. Mavi ve yeşil, kırmızı rengin zıt renkleridir. Bu nedenle kırmızı renk, mavi ve yeşilin üzerinde tüm tonları ile daha çok ayırd edilir. Ayrıca yeşil ve mavi renk gözü uyararak dikkatini arttırır.

Bilimsel olarak da kanıtlanmış bu yöntem ile renkler arasındaki göz yanılsamasının önüne geçilmiştir. Uzun süre kana baktıktan sonra beyaz renge bakılırsa, renkler leke gibi algılanabilmektedir. Bu nedenle kırmızının zıt rengi olan mavi ve yeşilin gözü uyarma özelliğinden yararlanılır.