TURİZM: Kültür turizmi yükseliyor

Her yerinden kültür, tarih fışkıran Türkiye topraklarında kültür turizmi gittikçe yükselmeye başladı. Alarahan ile Alara Kalesi turistlerle buluşmaya başladı.

Alarahan
Alarahan

Alarahan, 13. yüzyıl Anadolu Selçuklu dönemine ait kervansaraydır. Alanya’nın 37 kilometre batısındaki Alara Kalesi’ne 800 metre uzakta bir düzlükte yer alır. 1231 yılında yapılan han, günümüzde onarılmış restoran ve alışveriş merkezi olarak kullanılmaktadır.

Alara Kalesi
Alara Kalesi

Alara Kalesi, Alanya’nın batısında denizden 7 kilometre içeride, Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad tarafından 1232 yılında yaptırılmıştır. İpekyolu üzerindeki kalenin işlevi, Alara Çayı kenarındaki Alarahan’da mola veren kervanların güvenliğini sağlamaktır.

Alarahan
Alarahan

Osmanlı döneminde ise medrese olarak kullanılan Alarahan ile Alara Kalesi, artık turistlerle buluşuyor.

Alara Kalesi
Alara Kalesi

Alanya’da turizm artık yüzeysellikten uzaklaşarak deniz, kum, güneş üçlüsünden çıkıp, kültürel tarih turizmine de yöneliyor.

Antalya Valiliği, konu hakkında yaptığı açıklamada; “Dünyadaki nadir kalelerden” Alara Kalesi’nde 2007-2012’de yürütülen kazıların başkanlığını üstlenen Prof. Dr. Osman Eravşar, yapının dik ve sarp bir kayaya inşa edilen dünyadaki nadir kalelerden olduğunu söyledi.Kazı sırasında kalede süslemeler ve kitabe bulduklarını anlatan Eravşar, “Kayalara gizli geçit olarak tünel oyulmuş. Kaleye iki kapıdan giriliyor. Biri gizli tünel, biri de dağın görünen kısmından çıkılıyor. Kalede saray ve hamam var.” dedi.