KÜLTÜR: Karnavalesk

Üslup ve içerik açısından oldukça farklı bir anlatım tarzına sahip olan sanatçı Selma Gürbüz’ün ”Karnavalesk” adlı kişisel sergisi Rampa’da ziyaretçileri ile buluşuyor. 2 Mart’ta açılışı yapılan sergi, 8 Nisan’da son bulacak. Kendine özgü estetik dilini yetkinleştirirken, eserlerinde üç boyutlu uygulamalar ve kinetik heykellerle farklı bir dünyanın kapılarını aralıyor.

Karnavalesk
Karnavalesk

Sanatçının yapıtlarında sıklıkla tarihsel, düşlemsel ve mitolojik olan unsurlar ön planda bulunuyor.

Karnavalesk
Karnavalesk

Karnaval, tarihsel olarak bakıldığında Şubat sonunda ya da Mart başında düzenlenen, Mardi Gras veya The Feast of Fools gibi ifade edilen kutlama, paskal öncesi kırk günlük perhiz, kanaatkârlık ve oruç dönemine hazırlık için gerçekleştirilen neşe, esrime ve aşırılık şenliğinin adıdır.

Karnavalesk
Karnavalesk

Yapılan kutlamalarda maskeler, tiyatro sahneleri ve performansların öne çıktığı kutlamalarla toplumsal olana, düzeni muhafaza eden, çoşkulu bazen de tehditkar bir kitlesel başkaldırıyı kapsıyor.

Karnavalesk
Karnavalesk

‘Dolayısıyla karnavalesk, normlara yönelik toplu, ayinsi bir meydan okuyuşu, özgürlük arayışını beraberinde getirir. Savaş ve barış, yaşlı ve genç, zengin ve yoksul, geçmiş ve gelecek, cennet ve cehennem, kadın ve erkek biraraya gelir. Gerçeğin dile gelmesi ile gerçeğin ötesine geçiş iç içe geçer.’

Karnavalesk
Karnavalesk

“Gürbüz bu kişisel sergisinde stilize estetiğine bağlı kalırken diğer yanda da kullandığı figürlere ve karakterlere yeni bir öznellik katıyor. Bu figürler dile geliyor, kavga ediyor, dans ediyor ve bazıları, üç boyutlu resim çalışmalarında olduğu gibi, tuvalin dışına taşıyor. Resmedilen figürlerin tümü, ister tarihsel ister düşlemsel olsunlar, ister animist ister insan olsunlar, bir tür onur hissine, isyankâr bir canlılığa sahipler. Biraraya getirildiklerinde yapıtlar Karnavaleske karşılık gelen gölgeli, anarşik ve özgürleştirici ikilikleri yansıtıyorlar.”

Karnavalesk
Karnavalesk

Selma Gürbüz kimdir?

1960 yılında İstanbul’da doğan sanatçı, 1980-1982 yılları arasında Exeter College of Art Design’da aldığı eğitimin ardından, 1984 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun oldu.

Son dönem kişisel sergileri:

“Karnavalesk”, Rampa, İstanbul (2017)
“Intemporel”, Galeri Nev, Ankara (2016)
“Saydam Hayaller”, Rampa, Istanbul (2014)
“Uzun Gece. Uzak Yolculuklar.”, Rampa, Istanbul (2013)
“Mind’s Eye”, Lawrie Sahbibi Gallery, Dubai (2011)
“Shadows of Myself”, Rose Issa Projects at Leighton House Museum, Londra (2011)
“Arketip”, Antrepo No: 3, İstanbul (2010)
“Güneşli Gölgeli”, Galeri Apel, İstanbul (2008)
Makii Masaru Fine Arts, Tokyo (2007)
“Feline I”, Galerie Maeght, Paris (2006)
“Feline II”, Galeri Apel, İstanbul (2006)
“Cin ile Peri”, Galeri Apel, İstanbul (2004)
“Yünname”, Galeri Apel, İstanbul (2000)
“Karaname”, Galeri Apel, İstanbul (1999)

Katıldığı ulusal ve uluslararası karma sergiler:

“Küçük Yüzler Büyük Bedenler”, Proje 4L Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi, İstanbul
“Another Time, Another Place”, Rose Issa Projects, Londra
“Sanatçı ve Zamanı” (2015-2016)
“Hayal ve Hakikat” (2011)
“Gelenekten Çağdaş’a” (2010)
“Yeni Yapıtlar, Yeni Ufuklar” (2009)
“Modern Deneyimler” (2008), İstanbul Modern, İstanbul
“Cara a Cara” (gezici sergi)
Marco Del Re ile, Galerie Maeght, Paris ve Barselona (2003)
“Harem Fantezileri ve Yeni Şehrazadlar“ [Fantaisies du Harem et les Nouvelles Shéhérazades], (gezici sergi), Museum of Contemporary Art, Barselona ve Doğa Bilim Müzesi, Lyon (2003)
”Sirk” [Le Cirque] (gezici sergi), Gérard-Georges Lemaire, Edition Eric Koehler, Athenee-Theatre Louis Jouvet, Paris, Espace Mira Phalaina, Montreuil ve Novomestka Radnice, Prag’dır (1996)
“Fütürist Sahne Perdesi Tasarımı”, Revues Parlées, Centre Georges Pompidou, Paris (1996)
“Automatic Games”, Kwangju Bienali, Kore (1995)
“Cafélerin Doğusu” [L’Orient des Cafés], (gezici sergi): Fransız Kültür Merkezi, Kahire, İskenderiye, Atina, Selanik, Kudüs, Tel Aviv (1992)