EMLAK: Yurt dışındaki Türk vatandaşlarına müjde!

Yurt dışındaki Türk vatandaşları için vergi indirimi kanunu düzenleniyor. Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin 7. maddesi 8 Mart 2017’de Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Böylece başka bir ülkede yaşayan, çalışan ve 6 aydan fazla yurt dışında oturma izni olan Türk vatandaşlarının Türkiye’de alacakları gayrimenkullerin vergilerinde indirim olacak.

Yurt dışındaki Türk vatandaşlarına müjde!
Yurt dışındaki Türk vatandaşlarına müjde!

Uygulamaya konan kanuna göre, Gelir İdaresi Başkanlığının mevzuatı güncellendi ve Gelir Vergisi, Damga Vergisi, 492 sayılı Harçlar ve Katma Değer Vergisi üzerinde bir takım düzenlemeler yapıldı. Düzenlemeye göre, yurt dışında yaşayan Türklerin Türkiye’den alacakları gayrimenkullerde Katma Değer Vergisi, bir kereliğine kaldırılacak. KDV indirimi sadece konut ve iş yeri olan gayrimenkuller için bir defalığına geçerli ve bu kanundan yararlanmak için ise gerekli olan şartlar, ay yurt dışında yaşamış olmak ile aylık çalışma izninie sahip olmak.

Yurt dışındaki Türk vatandaşlarına müjde!
Yurt dışındaki Türk vatandaşlarına müjde!

Vergi indirimden yararlanmak içinse, bazı şartları yerine getirmek gerekiyor. Öncelikle gayrimenkul işlemlerini döviz ile gerçekleştirmiş olmak gerekiyor. Eğer bu vatandaşların Türkiye’de önceden mülkü var ise, bu yasadan yararlanamıyorlar. Bir diğer şart ise, KDV indiriminden yararlanan Türk vatandaşlarının yıl boyunca aldıkları gayrimenkulü satmamaları gerekiyor. Ayrıca, Türkiye’ye yerleşmeyen yabancı uyruklular ve yurt dışı merkezli şirketlerde çalışanlar da bu kanundan yararlanabilecekler.