DÜNYA: ABD çalkalanıyor!

Donald Trump’ın başkan olmasının ardından ABD’de sular durulmuyor. ABD istihbaratı canlı yayında saatlerce sorgulandı. ABD, Donald Trump’ın Başkan seçildiği seçimlere Rusya’nın müdahale ettiği iddialarıyla çalkalanıyor. ABD Kongresi’nde milletvekilleri, FBI Başkanı James Comey ile NSA Başkanı Mike Rogers’ı bu konuda saatlerce, üstelik canlı yayında sorguladılar. Oysa Türkiye’de 248 kişinin hayatını kaybettiği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bile “darbeyi eniştemdem öğrendim” dediği 15 Temmuz darbe girişiminden sonra, Meclis’te kurulan komisyon, değil MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı çağırıp dinlemek, kendisine “yazılı soru” bile gönderemedi.

Erdoğan’ın ve Başbakan Binali Yıldırım’ın, MİT’in 15 Temmuz’u haber almak konusundaki zafiyetine ilişkin açık beyanlarına rağmen, TBMM’deki Komisyon MİT Müsteşarı’nı dinleyemeden çalışmalarına son verdi.

ABD istihbaratı
ABD istihbaratı

FBI BAŞKANI : “SEÇİMLERE RUS MÜDAHALESİNİ SORUŞTURUYORUZ”

ABD Kongresi’nde dün gerçekleşen ve saatler süren toplantıda, FBI Başkanı Comey büyük bir sürpriz yaparak, Trump’ın Başkan olduğu seçimlere Rus müdahalesi konusunda “soruşturma açtıklarını” da açıkladı. Comey, “Halen devam eden ve gizli bir araştırma olduğu için ne yaptığımız ve kimleri incelediğimiz konusunda daha fazla açıklamada bulunamam” dedi.

ABD istihbaratı
ABD istihbaratı

FBI BAŞKANI, ABD BAŞKANI’NI CANLI YAYINDA YALANLADI

Kongre oturumundaki bir başka sürpriz ise, FBI Başkanı’nın, doğrudan bağlı olduğu ABD Başkanı Trump’ı canlı yayında yalanlaması oldu. Trump, bir önceki ABD Başkanı Barack Obama’nın kendisini gizlice dinlettiğini ima eden Twitler atmıştı. ABD Kongre üyelerinin bu konudaki sorularını da yanıtlayan FBI BAşkanı Comey, “Başkan’ın tweetlerine duyduğum bütün saygımla dile getiriyorum ki önceki yönetimin dinleme yaptığına dair elimizde kesin bir kanıt yok” dedi.
ABD Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) Başkanı Mike Rogers ise, yine Trump yönetiminin üst düzey isimleri tarafından dile getirilen bir başka iddiayı, yine canlı yayında, Kongre oturumunda yalanladı. Rogres, İngiliz istihbaratından, Trump hakkında casusluk faaliyetleri yürütmesini istediğine yönelik iddialarını gerçekleri yansıtmadığını söyledi.

ABD istihbaratı
ABD istihbaratı

TRUMP’IN SÖZCÜSÜNDEN JET TEPKİ GELDİ

FBI ve NSA Başkanları’nın ABD Kongresi’nde söylediklerine, Trump cephesinden de jet tepki geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, daha Kongre oturumu tamamlanmadan kameraların karşısına çıkarak, FBI Başkanı’nın “seçimlerde, Rusya ile Trump kampanyası arasındaki bağlantı iddialarını soruşturuyoruz” açıklamasına tepki gösterdi. Seçimlere Rus müdahalesine ilişkin “hiçbir kanıtın olmadığını” söyleyen Beyaz Saray Sözcüsü Spicer, Trump’ın Obama tarafından gizlice dinletildiği iddiaları konusunda ise, FBI Başkanı’na tepki göstererek, ”bizi doğrulayacak kanıtlar ortaya çıkacaktır” dedi.

ABD istihbaratı
ABD istihbaratı

PAKET KABUL EDİLİRSE, TBMM’NİN GENSORU YETKİSİ BİLE GİDECEK

16 Nisan’da referanduma sunulacak Başkanlık paketinin kabul edilmesi halinde, TBMM’nin denetim yetkileri şu andakinin bile altına inecek. Türkiye Barolar Birliği’nin 18 maddelik pakete ilişkin yaptığı değerlendirmeye göre, yeni sistem TBMM’nin yürütme üzerindeki denetim yetkisini ortadan kaldırıyor.
TBB değerlendirmesinde aynen şöyle deniyor;
“Teklifin kabulü halinde, artık Türkiye’de Yasama Organı’nın Yürütme Organı üzerinde anayasal araçlar yoluyla herhangi bir siyasî denetim sahibi olamayacaktır. Üstelik bu durum, Yasama ve Yürütme organları arasında “sert kuvvetler ayrılığı” modeli olarak bilinen ABD tipi saf Başkanlık Sistemlerini bile aşan bir değişiklik önerisidir. Zira anılan ülkede Yasama Organı (Kongre), Başkan’ın birlikte çalışacağı Bakanların göreve getirilmesinde önemli ölçüde söz sahibi olmaktadır. Dahası, Kongre Bütçe Yasası yoluyla Başkan’a harcama yetkisi verme tekelini elinde bulundurmakta ve Yürütme Organı üzerinde etkili bir denetim sahibi olabilmektedir.”

Kaynak: SÖZCÜ