KÜLTÜR: Gerçekle kurgu birleşti

Sanatseverlerin ilgisini çekecek olan bu sergide, gerçekle kurgu birleşti. Güney Afrikalı fotoğraf sanatçısı Roger Ballen’ın sergisi, sanatçının 1980’lerden günümüze yaptığı üretimlerin izini sürüyor.

Roger Ballen
Roger Ballen

İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi’nde sergilenen Roger Ballen Retrospektifi’ne sanatseverlerin ilgisi devam ediyor. Çağdaş fotoğraf sanatının en sıra dışı ve üretken fotoğrafçılarından olan Ballen’ın en seçkin eserleri İstanbullularla buluşuyor.

Roger Ballen
Roger Ballen

Eiger Sanat ve Fotoğraf Vakfı’nın katkılarıyla gerçekleştirilen ‘Roger Ballen: Retrospektif’ adlı sergi, gerçekle kurgunun fotoğraf sanatındaki karşılıklarını alt üst eden Ballen’ın çok sayıda çalışmasına yer veriyor. Erken tarihli çalışmalarında belgesel fotoğrafçılığı geleneğini izleyen Ballen, zamanla kendisinin “ballenesk” diye nitelendirdiği benzersiz bir üslup geliştirir. Yapıtlarında çizim, resim, kolaj ve heykel tekniklerinden de yararlanan sanatçı, çok disiplinli olmakla birlikte, fotoğraf köklerine derinden bağlı, yeni bir estetik meydana getirir.

Roger Ballen
Roger Ballen

Küratörlüğünü Demet Yıldız’ın yaptığı sergi; ‘Dorps’, ‘Platteland’, ‘Yabanülke’, ‘Gölge Oda’, ‘Misafirhane’, ‘Kuş Sığınağı’ ve ‘Hayaletler Tiyatrosu’ serilerinden bir seçkiden oluşuyor.
Çağdaş fotoğrafçılık alanında 21. yüzyılın en önemli isimlerinden Roger Ballen’ın Türkiye’deki ilk sergisi 4 Haziran’a kadar İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi’nde görülebilir.

Kaynak: SÖZCÜ