DÜNYA: Hollanda: Çavuşoğlu’nun referandum ziyaretine karşıyız

Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Hollanda’da referandum etkiliği düzenlemesini istemediklerini bildirdi.

Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Hollanda’da cumartesi günü için planlanan referandum etkinliğine Hollanda hükümeti olarak karşı olduklarını açıkladı. Koenders, ziyaretin güvenlik gerekçesi ile istenmediğini söyledi.

Hollanda Dışişleri Bakanı, Çavuşoğlu ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından “Referandum için siyasi bir kampanya yürüten bir Türk hükümeti temsilcisinin ziyaretinde yer alamayacağız” diye konuştu. Hollanda hükümetinin bu nedenle ziyaret konusunda işbirliği yapmayacağını vurgulayan Bakan, Çavuşoğlu’nun Cumartesi günü Rotterdam’da katılmayı planladığı referandum etkinliğine atıfta bulunarak “Bu ziyarette o nedenle normal bakanlık ziyaretlerinde sunduğumuz standart koşulları da sunmayacağız” diye konuştu.
Almanya’da Türk bakanların katılması planlanan referandum etkinliklerinin iptallerinin ardından Hollanda’da da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 11 Mart Cumartesi günü Rotterdam’da katılması planlanan referandum etkinliğinin Çarşamba günü iptal edildiği açıklanmıştı. Rotterdam’ın Fas asıllı Belediye Başkanı Ahmed Ebutalib referandum etkinliğinin düzenlenmesi planlanan salonun sahibinin “mekanının kullanılması için verdiği izni geri çektiğini” belirtmişti.
Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Türk hükümet üyelerinin Hollanda’da referandum etkinliklerine katılmasını “istemediklerini” ifade etmişti.
Çavuşoğlu: Rotterdam’a gideceğiz
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu yine de Rotterdam’da bir referandum etkinliğine katılmakta kararlı. Anadolu Ajansı’nın haberine göre Çavuşoğlu, dün akşam Ankara’da Keçiören Belediyesi tarafından düzenlenen “Yeni Anayasa Yeni Türkiye” başlıklı konferansta “İki gün önce Hamburg’da vatandaşlarımızla buluştuk. Cumartesi günü de tüm engellemelere, ırkçı söylemlere rağmen inşallah Rotterdam’a gideceğiz. Oradaki Türk kardeşlerimizle, Türklerle buluşacağız, onlarla hasret gidereceğiz. Bizi de kimse engelleyemez” diye konuştu.

Kaynak: CNN Türk