Mavi gözlü patronun projesi dalga dalga büyüyor

Ses getiren Türkiye’yi milli maçlardaki gibi birlik ve beraberliğe sevk eden sosyal sorumluluk projeleri herkesin dikkatini çekiyor ve heyecan veriyor. Zaten sosyal sorumluluk projelerindeki amaç toplumsal birlikteliği, toplumsal faydaya yönlendirmek değil mi!…
Bu tür projeleri en heyecan verici şekilde başlatan ve yürüten kuruluşlardan biri hiç şüphesiz Koç Topluluğu…
Özellikle rahmetli Mustafa Koç bu konuda yeri doldurulamaz.
Erken vefatı ile ailesini, sevenlerini ve dostlarını şaşırtan ve üzüntüye boğan cenaze törenine katılım nedeniyle de tüm Türkiye’yi şaşırtan Mustafa Koç sosyal sorumluluk konusunda da çok önemli projeleri miras bıraktı.
Cenazesinde işçileri, kadınları, gençleri yani herkesi bir araya getiren Mustafa Koç Türkiye’nin en önemli sorunlarının çözümü için elini taşın altına koydu. Bu tür sorunlar için “memleket meselesi” dedi ve çözüm adımları attı.
Vefatından bir gün sonra Dünya Ekonomik Forumu’nda cinsiyet eşitliği kampanyasına yönelik çok önemli bir konuşma yapacaktı.
O bu projede yer alan tek gelişmekte ülke lideriydi ve bu konuda şu görüşleri dile getiriyordu…
l Untmayalım ki, kadınların yeterince özgürleşmediği, güçlenmediği, eğitim ve istihdam olanaklarına erişemediği bir dünyada kalkınma da mümkün olmayacaktır.
Mustafa Koç Davos’ta cinsiyet eşitliğinin önemini anlatamadı ama Koç Topluluğu onun başlattığı bu projeye sahip çıktı.
“Ülkem İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum” projesini Türkiye’nin dört bir yanına taşıyacak farkındalık seminerlerine devam ediyor.
Son olarak Eskişehir organizasyonu muhteşemdi. Tam Mustafa Koç’un istediği şekilde herkes oradaydı. Koç Topluluğu bayileri ve bölge müdürleri, öğrenciler, öğretmenler, iş dünyası ve siyasetçiler oradaydı.
Açılışı Türkiye’nin son dönemdeki en başarılı kadınlarından Koç Holding Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü Kızıl yaptı. Ünlü bir siyasetçinin çok iyi yetişmiş kızı Oya Ünlü Kızıl gelinen noktayı şu cümlelerle anlattı:
l 2015 yılından bu yana AÇEV ve TAP Vakfı işbirliğinde sürdürdüğümüz farkındalık seminerleri ile 65 bine yakın kişiye ulaştık.
l Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda ısrar etmeyi ve zihinlerdeki değişimi sağlayacak farkındalık çalışmaları için sorumlulukla çalışmayı sürdüreceğiz.
l ‘Ülkem İçin’ projesinin 2015 – 2017 yılı temasını ‘Ülkem İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum’ olarak açıkladık.
İyi ki de açıklandı ve böyle hedef konuldu. Koç Topluluğu bu hedefle kadın çalışanların yükselişine daha duyarlı olmaya başladı. Bayiler de bu farkındalıktan etkilenmeye başladı.
Koç Topluluğu’nun bayilerinin Anadolu’daki vergi şampiyonları ve toplumsal önderler olduğu düşünürseniz bu farkındalık daha anlamlı bir noktaya ulaşır.
Evet iş dünyasının mavi gözlü güler yüzlü patronu Mustafa Koç’un temelini attığı ve başlatırken “Kadın-erkek eşitsizliği sadece kadınları değil; her yaştan kadını ve erkeği, kısacası hepimizi etkileyen bir insan hakları meselesidir” dediği proje dalga dalga yayılıyor. Bu proje ile önü açılan kadınlar ve onların eşleri, çocukları onu asla unutmayacak.