EMLAK: Sitelerde aidat ücretleri

Son zamanlarda ev satın alırken siteler öncelikte yer alıyor. Konforlu bir yaşam için tercih edilen sitelerde aidat ücretleri de önemli.

Çoğu zaman site aidatlarının bağımsız ev ve apartman aidatlarından çok daha yüksek olabileceği göz ardı ediliyor.
Türkiye’de apartman ve siteler, 1965 yılında kabul edilen ve daha sonra değişen koşullara göre üzerine çeşitli maddeler ilave edilen 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre yönetilir. Bu kanuna göre siteler ve apartmanların ortak kullanım alanlarının ihtiyaçları, kiracı veya kat maliklerinden toplanan aidat ile karşılanır. Kiracı veya kat maliklerinin bu aidata isteğe bağlı olarak katılmaması ise mümkün değildir.

Ev Satın Almadan Önce Site Aidatını İyi Araştırın
Birkaç konuttan oluşan bir sitede ev sahibi olmaya karar verdiğinizde dikkate almanız gereken konu; site yaşamının apartman yaşamına göre daha maliyetli olduğudur. Site aidatı, daha fazla ortak kullanım alanı olduğundan bağımsız apartman aidatlarına göre çok daha yüksektir. Açık veya kapalı havuz, bahçe kullanımı, spor alanları, güvenlik, temizlik, bağımsız yönetici veya muhasebeci gibi giderler site aidatının yüksek olmasına neden olur. Kat Malikleri Kurulu veya yetki verilen yönetici tarafından belirlenen bu aidatlara ortak alanları kullanan veya kullanmayan herkesin katılması zorunludur. Kat Malikleri Genel Kurulu’nun aldığı kararlara 7 gün içinde itiraz etme hakkınız bulunur. Bu süre içinde itiraz etmezseniz kararlar kabul edilmiş sayılacaktır.

“Sitelerde aidat neye göre belirlenir?” sorusunun cevabı ise ortak alanlarda gizlidir. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20.maddesine göre kat maliki;

Kapıcı, kalorifer sorumlusu, bahçıvan ve güvenlik personel giderlerine ve önceden toplanacak kıdem tazminatı gibi avanslara arsa payı göz önüne alınmadan eşit biçimde,
Gayrimenkulün sigortalanması sonucu oluşacak primler ile tüm ortak yerlerin bakım-onarım, koruma-güçlendirme giderleri, yönetici veya muhasebeci aylığı, yemek gibi giderlere arsa payına göre,
Ortak alanların işletme giderlerine ve önceden bakım için toplanacak avansa yine arsa payına göre katılmak zorundadır.

Aidatlar Ödenmezse Katlanılacak Sonuçlar Nelerdir?
Eğer kat malikleri her ay belirlenen sürede aidatlarını ödememişlerse Kat Malikleri Kurulu tarafından belirlenen aylık gecikme zammını ödemek zorundadır. Bunun için yönetim kat maliki hakkında dava açılabilir veya gerekiyorsa icra takibi yapabilir. Yine aynı şekilde daire boş dahi olsa kat maliki belirlenen aidatı ödemek zorundadır. Site aidatı içinde eğer merkezi sistem ısıtma söz konusu ise yakıt ücreti de dahil olacaktır. Günümüzde yakıt ücreti pay ölçer sistemi, metrekare veya arsa payına göre belirlenecektir.

Sonuç olarak; bir ev satın aldığınızda kat maliki olarak ortak alanlarda yapılacak tüm harcamalar sizin sorumluluğunuzda olacaktır.

Kaynak: MİLLİYET EMLAK