EĞİTİM: İyi bir essay nasıl yazılır?

İyi bir kompozisyon yazmak, zaman ve emek gerektirir. Bir anda öğrenilebilecek bir şey değildir. Önemli noktalara dikkat ederek zamanla iyi yazı yazabilirsiniz. Etkili bir  kompozisyon yazmak istiyorsanız, sizin için derlediğimiz noktalara dikkat edebilirsiniz.

Bir taslak hazırlayın
Bir taslak hazırlayın

1. Bir taslak hazırlayın

Yazınıza başlamadan önce anahatlarını belirlerseniz yazınız kağıtta daha kolay akacak. Yazmaya başladığınızda doğru gelmeyen kısımları değiştirmek için başa dönmeniz gerekebilir. Ancak taslakta yazının gidişatını görerek, çıkarmanız gereken kısımları daha kolay çıkarabilirsiniz.

Düşüncelerinizi ve kelimelerinizi ekonomik kullanın
Düşüncelerinizi ve kelimelerinizi ekonomik kullanın

2. Düşüncelerinizi ve kelimelerinizi ekonomik kullanın

Anlatımınızın açıklığı okuyucunun dikkatini çeken veya okuyucuyu koparan bir faktördür. Ne anlatmak istediğinizi anlamak için çok fazla uğraşıyorlarsa bir süre sonra sıkılacaklar. Verdiğiniz bilgi ne olursa olsun yazınıza olan saygıları azalacak.

En etkili essayler "Nasıl?" sorusuna cevap verir
En etkili essayler “Nasıl?” sorusuna cevap verir

3. En etkili essayler “Nasıl?” sorusuna cevap verir

Hayatta her şeyin ilerlemesi için hareket gerekir. Kelimeler arabadaki benzin gibidir; aksiyona geçmek için farklı bir beceri gerekir. Genellikle “Nasıl?” sorusuna cevap veren essayler konuya dair en önemli cevabı içerir.

En etkili essayler "Nasıl?" sorusuna cevap verir
En etkili essayler “Nasıl?” sorusuna cevap verir

4. Farklı düşünün

Sıkıcı bir dil kullanmak da okuyucuyu yazıdan koparan faktörlerden biridir. Yeni bir şey yazmıyorsanız, okuyucunun çoktan bildiği bir şeyden bahsediyorsunuz. Onların okumaya devam etmesi için dilinizle ilgilerini çekmeniz gerekiyor.

 İkinci bir fikir alın
İkinci bir fikir alın

5. İkinci bir fikir alın

Sizin kulağınıza hoş gelmesi yazınızın başarılı ve anlamlı olduğu anlamına gelmez. Siz, yazarken ne demek istediğinizi bildiğiniz için yazdığınız şey size anlamlı gelebilir ancak okuyucu için fazla üstü kapalı olmuş olabilir. Bu yüzden ikinci bir kişiden fikir almak her zaman iyidir.

Kaynak: GAZETEVATAN