GÜNDEM: Hayalet uçak geliyor

Radara yakalanmayan hayalet uçak Türkiye’ye geliyor. Dokuz ülkenin katıldığı, Müşterek Taarruz Uçağı Programı kapsamında geliştirilen F-35 savaş uçaklarının ilki 2019’da Türkiye’de olacak. Ana sorumlusu olan Lockheed MArtin, teslim edilecek uçağın montajına ABD’nin Marietta kentindeki merkezinde başladı. Yatay iniş ve çıkış yapan 5. nesil savaş uçağı F-35’ten Türkiy’nin 100 tane almayı planladığı söyleniyor. Şimdiye kadar 14 kesin sipariş verilen F-35 için, 30 uçağın siparişi ve teslim tarihleri planlandı.

Milliyet Gzetesi’nden edinilen bilgilere göre, ilk geliştirilen prototip uçakların daha pahalı olması ve bir nevi test uçağı olması nedeniyle Türkiye alınacak 100 F-35’in siparişlerini periyodik bir sıraya bağladı. Hava Kuvvetleri Komutanlığının yeni savaş uçakları olacak F-35’lerin 2030 sonuna kadar tamamının TSK envanterine girmesi bekleniyor. F-35’ler ömrünü tamamlayan F-4E 2020’lerin yerine kademeli olarak hizmet vermeye başlayacak.

İki kişilik tipi bulunmayan F-35’lerde görev yapacak pilotlara, savaş pilotu eğitimi vermek için simülatörler devreye sokuldu. Hava Kuvvetleri Komutanlığı, savaş pilotu eğitimlerinde ‘yüksek gerçekliğe sahip sentetik eğitim konseptine’ geçti. Türkiye’nin teslim alacağı ilk iki F-35 sanal eğitim alan savaş pilotlarımızın eğitimi için ABD’ye gönderilecek.

Programda ABD’nin yanı sıra Türkiye, İngiltere, İtalya, Hollanda, Kanada, Avustralya, Norveç ve Danimarka F-35’e ait üretimler yapıyor. Sınıfının en iyisi olarak değerlendirilen F-35’ler, F-16 ve F-18 gibi savaş uçaklarına göre havadan havaya mücadelede 4 kat, karaya saldırı gücü ise 8 kat fazla olacak.

Türk F-35 pilotları Arizona’nın Grendale şehrinde bulunan Luke Hava Üssü’nde ABD’li pilotlarla birlikte ABD’li eğitmenler gözetiminde birlikte eğitim alacak. Önceleri pasif durumda bulunan Luke Hava Üssü, pilot eğitimi için 1 Ağustos 2016’da aktifleştirildi.